Fokis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fokis prefektur
Νομός Φωκίδος
Nomos Fokidas.png

Kart over Fokis prefektur

LandHellas Hellas
PeriferiSentral-Hellas
StatusPrefektur
HovedstadAmfissa
Postnummer33x xx
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 33
2 121 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 44
48 284 (2001ref)
Bef.tetthet22,8 innb./km²
Provinser2
Bykommuner12
Landkommuneringen
Map
Fokis
38°30′N 22°15′Ø

Fokis (gresk: Φωκίδα, Fokída)[1] er en av de regionale enhetene i Hellas. Det er en del av den administrative regionen i Sentral-Hellas. Det strekker seg fra de vestlige fjellsidene av Parnassos i øst til fjellkjeden Vardousia i vest ved Korintbukta. Regionen har navn etter det gamle distriktet Fokis fra den greske antikken, men den moderne regionale enheten omfatter også deler av antikkens Lokris og Doris.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Itea i solnedgang.

Det moderne Fokis har et areal på 2120 km². Av dette er 560 km² er skogsområder, 36 km² er sletter, og resten er fjellområder.[2] Den massive fjellryggen av Parnassos på 2 459 meter, som ligger på tvers gjennom midten av landet, deler det i to adskilte deler. Naboprefekturene er Etoloakarnania (Aetolia-Akarnania) i vest, Fthiotis i nord, og Boiotia i øst. Det meste av landet i sør og øst er avskoget og fjellendt mens et dalføre strekker seg fra Itea og opp til Amfissa. Skogsområder og grønne områder ligger i vest, den sentrale delen og i nord.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Dens befolkning utgjorde 40 343 i 2001, og er således et av Hellas' minst befolkede regionale enheter, og har en befolkningstetthet på 19 personer per km².[3] I sommermånedene blir derimot befolkningen når doblet grunnet tilstrømning av turister.[2]

De fleste landsbyene ligger i sør, sørøst og i øst, særlig i områdene mellom Amfissa og Itea. I nord er det kun spredt befolket.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tidlige historien til Fokis forblir nokså uklar. Under den persiske invasjonen i 480 f.Kr. sluttet fokierne seg først til i det nasjonale forsvaret, men etter nederlaget i slaget ved Thermopylene ble de innrullert på persisk side før slaget ved Plataiai. I 457 f.Kr. førte et forsøk på å utvide sin innflytelse til Kefissos i territoriet til Doris til at en spartansk hær gikk inn i Fokis til forsvar for «metropolisen til dorerne». Et lignende foretak mot Delfi i 448 f.Kr. ble igjen torpedert av Sparta, men fokierne tok tilbake helligdommen kort tid etterpå med hjelp fra Athen som de gikk i allianse med i 454 f.Kr. Den etterfølgende nedgangen til den athenske makten til lands svekket denne nye forbindelsen. Under peloponneserkrigen var Fokis nominelt en alliert og avhengig av Sparta og hadde mistet kontrollen over Delfi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Phocis», Wiktionary
  2. ^ a b «History». Prefecture of Fokida. 2001–2002. Arkivert fra originalen den 4. april 2007
  3. ^ Detaljert resultat av folketelling for 2011 Arkivert 25. desember 2013 hos Wayback Machine. (gresk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]