Argonautene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Argonaut)
Hopp til: navigasjon, søk
Samling av argonautene (?), Attisk rødfigurkratér, 460–450 f.Kr., Louvre (G 341)
Argo, maleri av Lorenzo Costa, begynnelsen av 1500-tallet.

Argonautene (gresk: Ἀργοναῦται, Argonautai) var en gruppe helter i gresk mytologi, som reiste med Jason til Kolkis i hans søken etter Det gylne skinn i årene før den trojanske krigen. De har sitt navn etter deres skip som het Argo, som var navngitt etter dets byggherre, Argos. Argonautene betyr således bokstavelig «argosjøfolkene». De er også tidvis blitt kalt for minyere, etter en forhistorisk stamme i området.

Fortellingen[rediger | rediger kilde]

Etter at kong Kretheus var død, tok aioliske Pelias tronen i Iolkos i Thessalia (i nærheten av dagens by Volos) fra sin halvbror Aison som var den rettmessige tronarvingen. På grunn av denne ulovlige handlingen advarte et orakel ham at en etterkommer av Aison ville søke hevn. Pelias fikk drept hver eneste framtredende etterkommer av Aison som han fikk lagt sverdet på, men sparte Aison på grunn av deres felles mor Tyro gikk i forbønn. Isteden holdt Pelias broren fengslet og tvang ham til å si fra seg sin arv. Aison giftet seg med Alkimede som fødte ham en sønn kalt Diomedes. Aison forsøkte å drepe barnet, men Alkimede fikk sine kvinner til å gråte sårt over ham som om han var dødfødt. Hun lot som hun holdt en begravelse og smuglet barnet til fjellet Pilion. Her ble han oppfostret av kentauren Kheiron som endret guttens navn til Jason.

Da Jason var tyve år gammel beordret et orakel ham til å kle seg som om han var en magneter, en eldre gresk stamme i Thessalia, og dra til hoffet i Iolkos. Underveis kom Jason til å miste sin sandal da han krysset den gjørmete elven Anavros mens han hjalp en eldre kvinne over. Den gamle var gudinnen Hera i forkledning som var rasende på kong Pelias på drapet på hans stemor Sidero etter at hun hadde søkt tilflukt i Heras tempel.

Et annet orakel hadde advart Pelias om å være på vakt mot en mann med kun en sandal. Pelias ledet ofringen til Poseidon med flere nabokonger til stede. Blant de som sto i mengden var en høy ungdom i et leopardskinn med kun en sandal. Pelias gjenkjente ham og forsto at Jason var hans søskenbarn. Han kunne dog ikke drepe ham ettersom de framtredende kongene i aioliske familier var til stede. Isteden spurte han Jason: «Hva vil du gjøre om et orkel hadde annonsert at en av de landsmenn var forutbestemt til å drepe deg?» Jason svarte at han ville sende ham av sted for å skaffe Det gylne skinn, uten å vite at det var Hera som la disse ordene i munnen hans.

Jason lærte senere at Pelias ble hjemsøkt av spøkelset til Friksos som hadde flyktet fra Orchomenos ved å ri på en hellig bukk for å unngå å bli ofret og søkte tilflukt i Kolkis ved Svartehavet hvor han senere ble nektet en skikkelig begravelse. I henhold til et orakel ville Iolkos aldri ha framgang om ikke hans spøkelse ble tatt tilbake på et skip sammen med det gylne skinnet til bukken. Dette skinnet hang nå fra et tre i den hellige lunden til kolkisiske Ares hvor det ble voktet dag og natt av en drage som aldri sov. Pelias sverget for Zeus, alle eders vokter, at han ville oppgi tronen til Jason om han klarte å bringe Det gylne skinnet tilbake, noe han forventet ville være en umulig oppgave. Imidlertid voktet Hera over Jason på hans vågale reise.

Jason ble fulgt av en del av de fremste heltene i antikkens Hellas. Antallet argonauter varierer i henhold til den enkelte kilden, men vanligvis er antallet mellom 40 og 55; tradisjonelle versjoner av fortellingen plasserer deres antall på 50.

Det har vært antatt, blant annet av Strabon, som en hypotese at legenden om Det gylne skinn var basert på en praksis av stammer ved Svartehavet hvor de plasserte skinnet av et lam på bunnen av en elv for å fange opp gullstøv som ble vasket nedover elven. [1] Denne praksisen er fortsatt i bruk, særlig i regionen Svaneti i Georgia. Se artikkelen Det gylne skinn for andre og mer spekulative tolkninger.

Mannskapet på Argo[rediger | rediger kilde]

Det er ingen endelig liste over de enkelte argonauter. Den følgende listen er sammensatt fra flere lister gitt i antikkens kilder. [2][3][4]

 1. Aithalides
 2. Akastos
 3. Amfion
 4. Askalafos
 5. Atalanta
 6. Autolykos
 7. Butes
 8. Ekhion
 9. Evfemos
 10. Evryalos
 11. Filoktetes
 12. Herakles
 13. Hylas
 14. Idas
 15. Idmon
 16. Iolas
 17. Jason
 18. Kalais
 19. Kanthos
 20. Kastor
 21. Laërtes
 22. Lynkevs
 23. Meleager
 24. Nestor
 25. Oilevs
 26. Orfevs
 27. Pelevs
 28. Poias
 29. Polydevkes
 30. Polyfemos
 31. Poriklymenos
 32. Telamon
 33. Thesevs
 34. Tifys
 35. Zetes

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Strabon: Geography, Bok XI
 2. ^ Apollonios Rhodios: Argonautica, 1. 32 - 228
 3. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheca 1. 9. 16
 4. ^ Hyginus, Fabulæ, 14

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]