Asopos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Asopos (gresk: Ἀσωπός, Asôpos; latin: Asopus) er navnet på fire forskjellige elver i Hellas og en i Anatolia (dagens Tyrkia). I gresk mytologi var det også navnet på en elveguden i disse elvene. Han er nevnt som sønn av Okeanos og Tethys.

Elver[rediger | rediger kilde]

Elver i Hellas[rediger | rediger kilde]

  1. Asopos (Boiotia), en elv i Boiotia som har opphav i fjellet Kithairon og flyter gjennom distriktet Plataiai og ut i Euriposstredet.
  2. Fliuske Asopos, har sitt opphav i fliusk område i det nordvestlige ArgolidaPeloponnes og flyter gjennom området til Sikyon og ut i Korintbukta ikke langt fra byen Sikyon. Geografen Pausanias nevnte at både fliuserne og sikyonerne hevdet at elvens kilde faktisk var den frygiske og kariske elven Maiandros (Menderes) som etter hva de fortalte gikk ut i havet ved byen Miletos, gikk under jorden og dukket opp igjen på Peloponnes som Asopos.[1]
  3. Thessalianske Asopos, en elv som har sin kilde i fjellet Oeta in Thessalia og ender i Maliabukten.
  4. Trakhiske Asopos, en elv i Trakhis i nærheten av Thermopylene og er nevnt av Herodot.[2]

Elv i Tyrkia[rediger | rediger kilde]

  1. Frygiske Asopos, en liten elv i Frygia som slår seg sammen med elven Lykos i nærheten av Laodikeia ved Lykos (Laodicea ad Lycum).

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Asopos var gift med najaden Metope og sammen fikk de to sønner, Pelasgos og Ismenos, i tillegg til tolv døtre; Korkyra, Salamis, Aigina, Peirene, Kleone, Thebe, Tanagra, Thespeia, Asopis, Sinope, Ornia og Khalkis. Asopos' datter Aigina ble røvet av Zevs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pausanias: Beskrivelse av Hellas, 2.5.3
  2. ^ Herodotos: Historier, 7.199, 216–17

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata