Myrmidonere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Myrmidonere (gresk: Μυρμιδόνες) var i henhold til gresk mytologi et legendarisk folk. De var meget modige og dyktige krigere, og ble ledet av helten Akilles,[1] slik som beskrevet av Homer i Iliaden. Myrmidonernes eponymiske stamfar var Myrmidon, en konge i Fthia eller Phthia (det sørligste området i regionen Thessalia). Han skal ha vært en av Zevs' sønner med en prinsesse i Fthia ved navn Eurymedusa, datter av Kletor eller Acheloos. Forførelsen av Eurymedusa skjedde ved at Zevs kom seg inn til henne i skikkelse av en maur.[2][3]

En etiologisk [4] myte om deres opprinnelse, som er utviklet på deres etymologi, ble navnet i klassisk gresk tolket som «maurfolket», fra μυρμηδών (murmedon), «maurrede» [5] og fra μύρμηξ (murmex), «maur».[6] Denne forklaringen er først nevnt hos Ovid i hans Metamorfoser. I Ovids fortelling er kong Aiakos av øya Aegina i Saroniabukta (far til Pelevs som ble far til Akilles) og han tryglet Zevs om at øya hans måtte bli befolket på nytt etter en forferdelig sykdom. Zevs svarte at hans folk ville telle som maur på hans hellige eik, og fra maurene sprang folket på Aegina opp fra, myrmidonerne.

I henhold til Homers Iliaden var myrmidonerne de frykteligste av alle krigere i antikkens Hellas. Et annet navn på myrmidonerne hos Homer var «hellenere», oppkalt etter deres mytologiske stamfar Hellen. Hellenere ble senere det navnet som alle grekere refererte til seg selv som, og navnet på det land de bodde i eller kom fra, Hellas.

Myrmidonere i annen kultur[rediger | rediger kilde]

Myrmidonerene kan sees i den amerikanske filmen Troja fra 2004, som er basert på Homers Iliaden. Det finnes også en rekke rolle- og strategispill som bruker myrmedonerne som soldater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Akilles selv er «the great Myrmidon/Who broils in loud applause» i William Shakespeares skuespill Troilus og Kressida.
  2. ^ Clement: Exhortation to the Greeks, Book 1.
  3. ^ Clement: Recognitions, Chapter XXII
  4. ^ Etiologi = årsakslære
  5. ^ «Murmedon» i: Henry George Liddell, Robert Scott: A Greek-English Lexicon, hos Perseus
  6. ^ «Murmex» i: Henry George Liddell, Robert Scott: A Greek-English Lexicon, hos Perseus