Liste over Norges justisministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Følgende er en liste over Norges justisministere. Justisdepartementet ble opprettet 17. november 1818, da 2. departement (justisvesenet) og 3. departement (politivesenet) ble slått sammen. De to opprinnelige departementene ble opprettet 30. november 1814.

2. departement[rediger | rediger kilde]

Justisdepartementet 1818-1945[rediger | rediger kilde]

Det okkuperte Norge under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Navn Fra Til Parti Regjering
Lie, JonasJonas Lie 1940 1940 NS Quisling I
Harbek, OleOle Harbek 1940 1940 Uavh. Administrasjonsrådet
Riisnæs, SverreSverre Riisnæs 1940 1945 NS

Terbovens komm.
Quisling II

Justisdepartementet siden 1945[rediger | rediger kilde]

Norske justisministre etter 1945
Anders Anundsen Grete Faremo Knut Storberget Odd Einar Dørum Hanne Harlem Odd Einar Dørum Aud Inger Aure Gerd-Liv Valla Anne Holt Grete Faremo Kari Gjesteby Else Bugge Fougner Helen Marie Bøsterud Wenche Frogn Sellæg Mona Røkke Bjørn Skau Oddvar Berrefjord Andreas Cappelen Inger Louise Valle Petter Mørch Koren Oddvar Berrefjord Egil Endresen Elisabeth Schweigaard Selmer Oscar Chr. Gundersen Petter Mørch Koren Jens Haugland Jens Chr. Hauge Gustav Adolf Sjaastad Kai Birger Knudsen Oscar Chr. Gundersen Johan Cappelen
Navn Fra Til Parti Regjering
Cappelen, JohanJohan Cappelen 1945 1945 H Gerhardsen I (Saml.)
Gundersen, Oscar Chr.Oscar Chr. Gundersen 1945 1952 Ap Gerhardsen II (Ap)
Torp (Ap)
Knudsen, Kai BirgerKai Birger Knudsen 1952 1954 Ap Torp (Ap)
Sjaastad, GustavGustav Sjaastad 1954 1955 Ap Torp (Ap)
Hauge, Jens Chr.Jens Chr. Hauge 1955 1955 Ap Gerhardsen III (Ap)
Haugland, JensJens Haugland 1955 1963 Ap Gerhardsen III (Ap)
Koren, Petter MørchPetter Mørch Koren 1963 1963 KrF Lyng (H, Sp, V, KrF)
Gundersen, Oscar Chr.Oscar Chr. Gundersen 1963 1965 Ap Gerhardsen IV (Ap)
Selmer, Elisabeth SchweigaardElisabeth Schweigaard Selmer 1965 1970 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Endresen, EgilEgil Endresen 1970 1971 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Berrefjord, OddvarOddvar Berrefjord 1971 1972 Ap Bratteli I (Ap)
Koren, Petter MørchPetter Mørch Koren 1971 1972 KrF Korvald (KrF, Sp, V)
Valle, Inger LouiseInger Louise Valle 1973 1979 Ap Bratteli II (Ap)
Nordli (Ap)
Cappelen, AndreasAndreas Cappelen 1979 1980 Ap Nordli (Ap)
Berrefjord, OddvarOddvar Berrefjord 1980 1981 Ap Nordli (Ap)
Skau, BjørnBjørn Skau 1981 1981 Ap Brundtland I (Ap)
Røkke, MonaMona Røkke 1981 1985 H Willoch (H; fra 1983 H, KrF, Sp)
Sellæg, Wenche FrognWenche Frogn Sellæg 1985 1986 H Willoch (H, KrF, Sp)
Bøsterud, Helen MarieHelen Marie Bøsterud 1986 1989 Ap Brundtland II (Ap)
Fougner, Else BuggeElse Bugge Fougner 1989 1990 H Syse (H, KrF, Sp)
Gjesteby, KariKari Gjesteby 1990 1992 Ap Brundtland III (Ap)
Faremo, GreteGrete Faremo 1992 1996 Ap Brundtland III (Ap)
Holt, AnneAnne Holt 1996 1997 Ap Jagland (Ap)
Valla, Gerd-LivGerd-Liv Valla 1997 1997 Ap Jagland (Ap)
Aure, Aud IngerAud Inger Aure 1997 1999 KrF Bondevik I (KrF, Sp, V)
Dørum, Odd EinarOdd Einar Dørum 1999 2000 V Bondevik I (KrF, Sp, V)
Harlem, HanneHanne Harlem 2000 2001 Ap Stoltenberg I (Ap)
Dørum, Odd EinarOdd Einar Dørum 2001 2005 V Bondevik II (KrF, H, V)
Storberget, KnutKnut Storberget 2005 2011 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Faremo, GreteGrete Faremo 2011 2013 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Anundsen, AndersAnders Anundsen 2013 Frp Solberg (H, Frp)

Kilde[rediger | rediger kilde]

  • Aschehoug og Gyldendals Store norske almanakk, Kunnskapsforlaget, Oslo 2005

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]