Liste over Norges miljøvernministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norske miljøvernministere
Tine Sundtoft Bård Vegar Solhjell Erik Solheim Helen Bjørnøy Knut Arild Hareide Børge Brende Siri Bjerke Guro Fjellanger Thorbjørn Berntsen Kristin Hille Valla Sissel Rønbeck Rakel Surlien Wenche Frogn Sellæg Rolf Arthur Hansen Gro Harlem Brundtland Tor Halvorsen Helga Gitmark Trygve Haugeland Olav Gjærevoll

Norges klima- og miljøvernminister er medlem av Norges regjering og sjef for Miljøverndepartementet. Stillingen het miljøvernminister fram til 2013. Klima- og miljøvernministerens offisielle tittel er, som de øvrige regjeringsmedlemmene, statsråd, til forskjell fra statsministeren og utenriksministeren, som tituleres minister. Miljøverndepartementet ble opprettet 8. mai 1972, og Olav Gjærevoll (Ap) ble dermed Norges, og verdens, første miljøvernminister. Norges lengstsittende miljøvernminister er Thorbjørn Berntsen (Ap), som innehadde embetet fra 1990 til 1997. Sittende klima- og miljøvernminister er Tine Sundtoft (H), som tiltrådte 16. oktober 2013.

Dagens klima- og miljøvernminister har ansvar for Miljøverndepartementet unntatt planavdelingen, i tillegg til arbeidet med klima og skog i Utenriksdepartementet.[1]

Navn Fra Til Parti Regjering
Gjærevoll, OlavOlav Gjærevoll 1972 1972 Ap Bratteli I (Ap)
Haugeland, TrygveTrygve Haugeland 1972 1973 Sp Korvald (KrF, Sp, V)
Gitmark, HelgaHelga Gitmark 1973 1973 Sp Korvald (KrF, Sp, V)
Halvorsen, TorTor Halvorsen 1973 1974 Ap Bratteli II (Ap)
Brundtland, Gro HarlemGro Harlem Brundtland 1974 1979 Ap Bratteli II (Ap)
Nordli (Ap)
Hansen, RolfRolf Hansen 1979 1981 Ap Nordli (Ap)
Brundtland I (Ap)
Sellæg, Wenche FrognWenche Frogn Sellæg 1981 1983 H Willoch (H)
Surlien, RakelRakel Surlien 1983 1986 Sp Willoch (H, KrF, Sp)
Rønbeck, SisselSissel Rønbeck 1986 1989 Ap Brundtland II (Ap)
Valla, Kristin HilleKristin Hille Valla 1989 1990 Sp Syse (H, KrF, Sp)
Berntsen, ThorbjørnThorbjørn Berntsen 1990 1997 Ap Brundtland III (Ap)
Jagland (Ap)
Fjellanger, GuroGuro Fjellanger 1997 2000 V Bondevik I (KrF, Sp, V)
Bjerke, SiriSiri Bjerke 2000 2001 Ap Stoltenberg I (Ap)
Brende, BørgeBørge Brende 2001 2004 H Bondevik II (KrF, H, V)
Hareide, Knut ArildKnut Arild Hareide 2004 2005 KrF Bondevik II (KrF, H, V)
Bjørnøy, HelenHelen Bjørnøy 2005 2007 SV Stoltenberg II (Ap, SV, Sp)
Solheim, ErikErik Solheim 2007 2012 SV Stoltenberg II (Ap, SV, Sp)
Solhjell, Bård VegarBård Vegar Solhjell 2012 2013 SV Stoltenberg II (Ap, SV, Sp)
Sundtoft, TineTine Sundtoft 2013 H Solberg (H, Frp)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ansvarsfordelingen i Erna Solbergs regjering. Regjeringen (16.10.2013). Besøkt 18.10.2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]