Liste over Norges utenriksministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
UD-bygningen i Victoria terrasse
Jørgen Løvland, Norges første utenriksminister

Norges utenriksminister er medlem av Norges regjering og sjef for Utenriksdepartementet. Sammen med Norges statsminister er utenriksministeren den eneste av regjeringsmedlemmene som er utnevtn som minister, de andre medlemmene er utnevnt som statsråder. Det er likevel fast praksis å omtale også statsråder som ministre.

Vedtaket om å opprette Utenriksdepartementet ble gjort 7. juni, og departementet trådte i kraft 15. juni 1905. Jørgen Løvland ble landets første utenriksminister. Norge kunne likevel ikke sende ut diplomater, eller på andre måter opptre som en utenrikspolitisk aktør, før landet var anerkjent internasjonalt som en selvstendig stat. Anerkjennelsen avhang på sin side av en formell og reell sanksjon fra Kong Oscar. Inntil denne kom 26. oktober 1905 skulle norske utenriksinteresser fortsatt ivaretas av svenske ambassader og konsulat.

Arbeidet for en egen norsk utenriksrepresentasjon (Konsulatsaken) var en av de avgjørende konfliktene mellom Norge og Sverige i unionens siste år. Historikere er imidlertid uenige om hvorvidt dette i seg selv var en viktig sak for norske politikere, eller om det ble brukt som påskudd i arbeidet for en oppløsning av unionen.

Utenriksdepartementet, forkortet UD, behandler saker vedrørende Norges forhold til fremmede makter, internasjonale organisasjoner, utenrikshandel, kulturelt samkvem med utlandet og Norges forhold til utviklingslandene. Departementet har siden opprettelsen hatt sine kontorer i Victoria terrasse. Staten kjøpte bygget i 1913. Kvartalets nyeste del, mot 7. juni-plassen, ble bygget i 1963.

Utenriksminister Løvland formulerte 28. oktober 1905 det første norske utenrikspolitiske manifest, av og til kalt Løvland-doktrinen:

«Oppgaven må være å holde oss utenfor deltagelse i de kombinasjoner og allianser som kan dra oss inn i krigseventyr med noen av de europeiske krigerstater»[1]

Halvard Lange er den lengstsittende utenriksminister, fra 1946 til 1965, gjennom fire regjeringer, fulgt av Knut Frydenlunds ni år i fire regjeringer. Den i ettertid lite påaktede Nils Claus Ihlen satt i syv år, fra 1913 til 1920. Arbeiderpartiets utenrikspolitiske troika Knut Frydenlund, Thorvald Stoltenberg og Johan Jørgen Holst etterfulgte hverandre som ministre fra 1974 til 1994, avbrutt av to borgerlige regjeringer. Utenriksministeren har i det meste av tiden siden 1905 vært statsministerens stedforetreder. Siden 1985 har flere statsministre i koalisjonsregjeringer latt statsråder som er partiledere rangere foran utenriksministeren.

Liste over norske utenriksministre[rediger | rediger kilde]

Liste over Norges utenriksministre omfatter alle norske utenriksministre siden Utenriksdepartementet ble opprettet i 1905, i forbindelse med Norges løsrivelse fra unionen med Sverige.

Norske utenriksministere
Børge Brende Espen Barth Eide Jonas Gahr Støre Jan Petersen Thorbjørn Jagland Knut Vollebæk Bjørn Tore Godal Johan Jørgen Holst Thorvald Stoltenberg Kjell Magne Bondevik Thorvald Stoltenberg Knut Frydenlund Svenn Stray Knut Frydenlund Dagfinn Vårvik Andreas Zeier Cappelen Svenn Stray John Lyng Halvard Manthey Lange Erling Wikborg Halvard Manthey Lange Trygve Halvdan Lie Halvdan Koht Johan Ludwig Mowinckel Birger Braadland Nils Trædal Birger Braadland Johan Ludwig Mowinckel Edvard Bull Ivar Lykke Johan Ludwig Mowinckel Christian Fredrik Michelet Johan Ludwig Mowinckel Arnold Christopher Ræstad Christian Fredrik Michelet Nils Claus Ihlen Johannes Irgens Wilhelm Christopher Christophersen Jørgen Gunnarsson Løvland
Navn Fra Til Parti Regjering
Jørgen Løvland 1905 1908 V Michelsen (V, H, MV, L)
Løvland (V, FV, MV, L)
Wilhelm Christophersen 1908 1910 V Knudsen I (V)
Johannes Irgens 1910 1913 H Konow (H, FV)
Bratlie (H, FV)
Nils Claus Ihlen 1913 1920 V Knudsen II (Venstre)
Christian Fredrik Michelet 1920 1921 H Halvorsen I (H, FV)
Arnold Christopher Ræstad 1921 1922 V Blehr II (V)
Johan Ludwig Mowinckel 1922 1923 V Blehr II (V)
Christian Fredrik Michelet 1923 1924 H Halvorsen II (H, FV)
Berge (FV, H)
Johan Ludwig Mowinckel 1924 1926 V Mowinckel I (Venstre)
Ivar Lykke 1926 1928 H Lykke (H, FV)
Edvard Bull 1928 1928 Ap Hornsrud (Ap)
Johan Ludwig Mowinckel 1928 1931 V Mowinckel II (V)
Birger Braadland 1931 1933 B Kolstad (B)
Hundseid (B)[2]
Johan Ludwig Mowinckel 1933 1935 V Mowinckel III (V)
Halvdan Koht 1935 1940 Ap Nygaardsvold (Ap)[3]
Trygve Lie 1940 1946 Ap Nygaardsvold (Ap)
Gerhardsen I (Saml.)
Gerhardsen II (Ap)[4]
Halvard Lange 1946 1963 Ap Gerhardsen II (Ap)
Torp (Ap)
Gerhardsen III (Ap)
Erling Wikborg 1963 1963 KrF Lyng (H, Sp, V, KrF)
Halvard Lange 1963 1965 Ap Gerhardsen IV (Ap)
John Lyng 1965 1970 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Svenn Stray 1970 1971 H Borten (Sp, H, V, KrF)
Andreas Cappelen 1971 1972 Ap Bratteli I (Ap)
Dagfinn Vårvik 1972 1973 Sp Korvald (KrF, Sp, V)
Knut Frydenlund 1973 1981 Ap Bratteli II (Ap)
Nordli (Ap)
Brundtland I (Ap)
Svenn Stray 1981 1986 H Willoch (H; fra 1983 H, KrF, Sp)
Knut Frydenlund 1986 1987 Ap Brundtland II (Ap)
Thorvald Stoltenberg 1987 1989 Ap Brundtland II (Ap)[5]
Kjell Magne Bondevik 1989 1990 KrF Syse (H, KrF, Sp)
Thorvald Stoltenberg 1990 1993 Ap Brundtland III (Ap)
Johan Jørgen Holst 1993 1994 Ap Brundtland III (Ap)
Bjørn Tore Godal 1994 1997 Ap Brundtland III (Ap)
Jagland (Ap)
Knut Vollebæk 1997 2000 KrF Bondevik I (KrF, Sp, V)
Thorbjørn Jagland 2000 2001 Ap Stoltenberg I (Ap)
Jan Petersen 2001 2005 H Bondevik II (KrF, H, V)
Jonas Gahr Støre 2005 2012 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Espen Barth Eide 2012 2013 Ap Stoltenberg II (Ap, Sp, SV)
Børge Brende 2013 H Solberg (H, Frp)

Portretter[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maseng, Einar (1953). 1905 og 1940 : En leksjon i maktpolitikk, s. 105. uten stedsangivelse.
  2. ^ Nils Trædal, (Bondepartiet), var fungerende utenriksminister 29. februar 193210. mars 1932
  3. ^ Administrasjonsrådets formann Ingolf Elster Christensen var ansvarlig for saker vedrørende Utenriksdepartementet (ikke-politiske saker) 15. april 1940 - 25. september 1940
  4. ^ Oscar Torp, (Arbeiderpartiet), var som medlem av Regjeringsdelegasjonen fungerende sjef for Utenriksdepartementet 14. mai 1945 - 31. mai 1945
  5. ^ Johan Jørgen Holst, (Arbeiderpartiet), var fungerende utenriksminister 26. februar 1987 - 9. mars 1987