Næringslivets Hovedorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra NHO)
Hopp til: navigasjon, søk
Næringslivets Hovedorganisasjon
Næringslivets Hovedorganisasjon
TypeArbeidsgiverforening
Org.nummer955 600 436
Stiftet1. januar 1989[1]
HovedkontorOslo
Adm. dir.Kristin Skogen Lund
VirkeområdeNorge
Lokale ledd12 regionforeninger[2]
MedlemmerOver 25 000 bedrifter[3][4]
Undergrupper16 landsforeninger[5]
Nettstedwww.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. Medlemsbedriftene er privateide og børsnoterte virksomheter som driver næring i konkurranseutsatte markeder. NHO er medlem i BusinessEurope, den europeiske paraplyorganisasjonen for næringslivs- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

NHO ble stiftet den 1. januar 1989, da de tre organisasjonene Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), Norges Industriforbund og Norges Håndverkerforbund besluttet å slå seg sammen. Før etableringen av NHO hadde N.A.F hovedansvaret for arbeidsgiverfunksjonene, mens Industriforbundet og Håndverkerforbundet arbeidet med næringspolitiske spørsmål. Den nye organisasjonen var fra starten av landsomfattende. NHO ga grunnlag for et bedre tjenestetilbud til bedriftene og forhindret dobbeltarbeid.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

NHO er den største interesseorganisasjonen for norske bedrifter. Det er hovedsakelig virksomheter i den private sektoren som kan bli medlem i NHO. Bedrifter som eies av staten eller kommunene kan bare bli medlemmer om de jobber under vanlige konkurransemessige vilkår.

Organisasjonen har mer enn 25 000 medlemmer. De fleste medlemmene er små og mellomstore bedrifter. Medlemsbedriftene har pr januar 2018 over 560 000 årsverk. Samlet bidrar NHOs medlemsbedrifter med ca. 40 prosent av den økonomiske verdiskapingen i Norge. NHO består av 12 regionforeninger som dekker alle landets fylker. Medlemsbedriftene er medlem i både NHO og i en landsforening. Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen.

Medlemskontingenten varierer fra virksomhet til virksomhet. Den består av kontingent til bedriftens landsforening i NHO (satsene varierer med servicetilbudet), og kontingent til NHO basert på bedriftens lønnsmasse året før. Pr 2017 beregnes kontingent til NHO trinnvis slik: 1,00 promille for lønnsmasse inntil 200 millioner kroner (ordinær kontingentsats), 0,90 promille for den delen av lønnsmassen som er mellom 200 millioner - 500 millioner kroner og 0,80 promille for den del  av lønnsmassen som er over 500 millioner kroner. Du kan beregne medlemskontigenten for din bedrift på nho.no. Det er en minimumskontingent på 1 000 kroner for bedrifter med lønnsutbetaling på inntil 1 million kroner og for lønnsutbetaling fra 1 million kroner til 2,9 millioner er kontingenten 3 000 kroner.

Kristin Skogen Lund er administrerende direktør, Ole Erik Almlid er viseadministrerende direktør, Nina Melsom er direktør for Arbeidsliv, Øystein Dørum er sjeføkonom for Samfunnsøkonomi, Christian Chramer er direktør for Medlem og region og Vibeke Østensjø er direktør for Administrasjon. President og styreleder i NHO er Arvid Moss, konserndirektør i Hydro.

NHOs arbeid[rediger | rediger kilde]

NHO tar opp næringspolitiske saker som medlemsbedriftene er opptatt av. Når mange bedrifter står sammen, er det lettere å bli hørt og å få forståelse hos politikere og opinionen. NHO gjennomfører tarifforhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene (for eksempel Landsorganisasjonen) på vegne av medlemsbedriftene. NHO gir medlemsbedriftene advokathjelp ved tvister om arbeidsrettslige spørsmål.

Female Future (FF) er paraplybegrep for NHOs satsing på likestilling, med mål om å bidra til at medlemmer i NHO skal kunne øke andelen kvinner i ledelse og styrer.[6]

Landsforeninger i NHO[rediger | rediger kilde]

Landsforeningene er bedriftens hovedtilknytning til NHO. Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen. Det er 17 landsforeninger i NHO.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Presidenter

 

Administrerende direktører

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]