X-Bow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Installasjonsfartøyet «Island Constructor» er et offshorefartøy med X-Bow
Et subseaskip med X-Bow under bygging i dokkhallen til Ulstein Verft
Bourbon Orca - det første skipet med X-BOW

X-Bow er en baugtype utviklet av Ulstein Design & Solutions, et selskap under Ulstein Group, der baugen er vendt innover, mot akter, slik at en båt med X-Bow vil være lengst ved vannlinjen. I prinsippet vil en slik baug ha større oppdrift foran enn konvensjonelle skrog.

Skroget håndterer møtende sjø bedre enn vanlige skrog[1] ved at den ekstra oppdriften denne formen gir vil føre til at baugen flyter over møtende bølger, som de konvensjonelle skrog måtte bryte igjennom. Dette gir mindre akselerasjon i baugen og dermed en mer behagelig reise for mannskapet, samt at mindre motstand vil gi et redusert drivstoff-forbruk.[2]

Baugen ble lansert i 2005 samtidig som det ble offentliggjort skipsbyggingskontrakt på første skip med X-Bow. Baugen ble betegnet som «Årets Ingeniørbragd» i 2005,[3] og ble kåret til 'Årets Skip' av både Skipsrevyen og Offshore Support Journal.

X-Bow ble første gang tatt i bruk på et skip i mai 2006, ved byggingen av AHTS-skipet (Ulstein AX104) med navn MS «Bourbon Orca», som idag opererer i det Karibiske hav.

Ved årsskiftet 2015 var det bestilt 100 skipsdesign med X-Bow. Designet er solgt til flere ulike rederier for bygging ved verft i flere ulike land. Designene av X-Bow-fartøyer omfatter i hovedsak offshore/olje/fornybar energi og tungløft/boring. I tilleggg til Bourbon Orca, har flere andre av X-Bow-skipene blitt nominert eller utnevnt til 'Ship of the Year'. To andre vinnere er subseaskipene «Island Constructor»[4] og «Seven Viking»[5].

En videreføring av X-Bow-designet er X-STERN [6], som er en lignende løsning for akterenden, og som gjør at skipene kan ligge med enden mot været og holde posisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:X-Bows – bilder, video eller lyd