Tom & Jerry setter byen på hodet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tom & Jerry setter byen på hodet
orig. Tom and Jerry: The Movie
Generell informasjon
GenreFilmmusikal, tradisjonelt animert tegnefilm, familiefilm, filmkomedie, eventyrfilm
Utgivelsesår1992
NasjonalitetUSA, Tyskland
Lengde81 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPhil Roman Rediger dette på Wikidata
ManusDennis Marks Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Phil Roman
MusikkHenry Mancini Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Richard Kind, Dana Hill, Anndi McAfee, Charlotte Rae, Tony Jay, Ed Gilbert, David Lander, Henry Gibson, Rip Taylor, Sydney Lassick, Greg Burson, Cam Clarke Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapTurner Entertainment, Warner Music Group, Film Roman Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Miramax Films
Premiere(r)1. oktober 1992
1. oktober 1992 (Tyskland)[1]
FilmserieTom & Jerry-filmer Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Tom & Jerry setter byen på hodet er en animert musikalsk dramakomedie fra 1992, basert på Tom & Jerry.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er den første Tom og Jerry-filmen. I tillegg er filmen kjent for å være første gangen Tom og Jerry snakker, med noen få unntak fra de originale kortfilmene.

Filmen hadde premiere på kino i Norge 18. februar 1993.

I lang tid var det den eneste Tom og Jerry-filmen som hadde blitt vist på kino i Norge, helt til 2021 da live action-filmen Tom & Jerry ble vist på kino.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Katten Tom og musen Jerry kastet ut av hjemmet sitt og havner på gaten. De gamle erkefiendene må slå seg sammen for å overleve i storby jungelen, og blir motvillig enige om å være venner, og sammen med en hund og en loppe beskytter de hverandre for de farer som truer i storbyen.

Heldigvis blir de gode venner med Robyn Starling, en pike som har rømt hjemmefra. Hennes onde tante Pristine Figg har vært slem mot henne etter at faren påstås å ha forsvunnet på en reise i Tibet.

Doktor J. Søtfjes Eplekinn er en annen skurk som Tom & Jerry må passe seg for. Han er tilsynelatende en vennlig og varmhjertet kar. Men sannheten er at han kidnapper kjæledyr for deretter å forlange løsepenger av eierne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om at Tom og Jerry skal flytte fra det gamle huset, men de ender opp med å miste flyttebilen på grunn kranglingen deres. Tom løper etter, men blir stoppet av en bulldog og må derfor gjemme seg i det gamle huset.

Neste morgen blir det gamle huset revet ned, som fører til at Tom og Jerry blir hjemløse og går rundt i byen for å søke ly helt til de møter en villhund kalt Buffy og loppekompisen hans Frankie. Etter å ha introdusert seg selv, innser Tom og Jerry at de kan begge snakke, til begges overraskelse. Tom og Jerry innser at de må bli venner for å overleve ute. Mens de ser etter mat, blir Buffy og Frankie fanget av håndfangene og Tom blir konfrontert av en gjeng bakgårdskatter som prøver å banke ham, helt til Jerry klarer å lure dem til å falle ned i kloakken.

Kort tid etterpå møter Tom og Jerry Robyn Starling, en 8 år gammel jente som mistet moren sin når hun var en baby og senere faren hennes i et snøskred i Tibet. Derfor bor Robyn i stedet hos sin slemme tante Pristine Fi, advokaten Listulf og hunden Ferdinand. De ser kun på Robyn som en måte å beholde arven til familien hennes. Tom og Jerry bestemmer seg for å hjelpe Robyn.

Robyn, Tom og Jerry blitt tatt med til huset av en politimann. Tom og Jerry får bo der, men etter en matkrig mellom dem og Ferdinnand på kjøkkenet, planlegger Fi å sende dem til Dr. Eplekinn. Jerry overhører at Fi og Listulf avslører at Robyn sin pappa fortsatt er i live. Jerry får med Tom for å fortelle Robyn det, men Fi stopper dem før det når henne, og tar Tom og Jerry med seg til Dr. Eplekinn. Pristine Fi hadde betalt Eplekinn for å drepe Tom og Jerry.

Tom og Jerry møter Buffy og Frankie mens de er fanget hos Dr. Eplekinn. Alle dyrene som er i fangenskap hos Eplekinn blir sluppet ut ved å bruke et kontrollpanel for å låse opp alle burene, inkludert Tom, Jerry, Buffy og Frankie. Tom og Jerry drar tilbake til huset til Fi for å fortelle Robyn at faren hennes er i live. De finner en flåte som de drar på vannet med, men de krasjer i et skip og blir adskilt.

Dagen etterpå setter Fi og Listulf en finnerlønn på en million kroner for å få Robyn tilbake. Robyn våkner opp på et tivoli styrt av Kaptein Kiddie. Kiddie er snill mot Robyn helt til han finner ut om 1 million kroner premien på henne, deretter strander han henne på toppen av et pariserhjul og kontakter Fi. Eplekinn og hundefangerne prøver å komme dit før dem for å få pengepremien selv. Tom og Jerry, som hadde blitt separert av krasjen natten før, finner Robyn og redder henne, samtidig som de lurer hundefangerne og får dem strandet på toppen av pariserhjulet. Etter dette stikker de av i en båt til hytta til Robyn og faren hennes, mens alle de andre følger etter.

Tom, Jerry og Robyn kommer til hytta hvor Robyn blir separert fra Tom og Jerry, som blir stengt utenfor hytta med Ferdinnand. Under en krangel bryter det ut en brann på grunn av at en lampe blir slått ned som brenner ned hytta. Tom og Jerry hjelper Robyn opp på taket, mens Fi og Listulf rømmer men snubler på Ferdinands skateboard og krasjer i båten, som deretter seiler videre langs elven ute av kontroll.

Faren til Robyn ankommer deretter og redder Robyn, men rekker ikke å redde Tom og Jerry før hytta kollapser med dem, til tross for dette overlever begge to. Etter å ha blitt gjenforent, lover faren til Robyn å aldri forlate henne igjen.

Tom og Jerry kommer i forsiden på avisen for dems heltemot av å ha reddet Robyn, og Buffy og Frankie er stolte av at de lærte seg å være venner.

Senere flytter Tom og Jerry inn i luksusvillaen til Robyn og begynner slåssingen sin igjen.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

  • Tom
  • Jerry
  • Robyn Starling
  • Robyns pappa (engelsk: Robyns dad/Mr. Starling)
  • Tante Pristine Fi (engelsk: Aunt Pristine Figg)
  • Listulf (engelsk: Lickboot)
  • Ferdinand
  • Doktor J. Søtfjes Eplekinn (engelsk: Dr. Applecheek)
  • Dyrefangere (engelsk: Straycatchers)
  • Kaptein Kiddie (engelsk: Captain Kiddie)
  • Skvakk (engelsk: Squawk)
  • Buffy (engelsk: Puggsy)
  • Frankie (engelsk: Frankie da Flea)
  • Bakgårdskatter (engelsk: Alley Cats)

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk dårlig mottagelse fra både fans av serien og filmkritikere, hovedsakelig på grunn av at Tom og Jerry snakker i filmen (noe de ikke var kjent for å gjøre og nesten aldri gjorde i kortfilmene) og synger. Den dårlig mottagelsen førte til at alle Tom og Jerry-filmer siden har blitt gitt ut rett på video.[trenger referanse] Ikke før i 2021 det kom en ny Tom & Jerry film på kino, som var live action-filmen Tom & Jerry'.

Til tross for dette, har filmen fått noe positiv tilbakemelding, og mange synes blant annet at animasjonen og stemmeskuespillingen var bra.

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har filmen blitt utgitt på VHS, for kjøp og leie på Viaplay, og blitt sendt på TV. Alle versjonene har norsk tale. VHS-utgivelsen inneholder en bak scenen-video på ca tre minutter som gir et lite innblikk i hvordan dubbing foregikk i Norge i 1992.

Stemmeskuespillere[rediger | rediger kilde]

Rollefigur Engelsk/original stemme Norsk stemme
Tom Richard Kind Morten Røhrt
Jerry Dana Hill Christian Barmen
Robyn Starling Anndi McAfee Jannecke Øinæs
Robyns pappa Ed Gilbert Harald Mæle
Tante Pristine Fi Charlotte Rae Kari-Ann Grønsund
Listulf Tony Jay Toralv Maurstad
Ferdinand Michael Bell Geir Børresen
Doktor J. Søtfjes Eplekinn Henry Gibson Trond Brænne
Hundefanger nr 1 Michael Bell Helge Winther-Larsen
Hundefanger nr 2 Sydney Lassick Harald Mæle
Kaptein Kiddie Rip Taylor Helge Winther-Larsen
Skvakk Howard Morris Helge Winther-Larsen
Bill & Joes restauranteier Ukjent Harald Mæle
Politimann Tino Insana Harald Mæle
Toms eier (kvinne) B. J. Ward Kari-Ann Grønsund
Buffy Ed Gilbert Ivar Nørve
Frankie David Lander Terje Strømdahl
Liten/Sjef bakgårdskatt Raymond McLeod Magnus Nielsen
Stor bakgårdskatt Mitchell D. Moore Harald Mæle
Mohawk bakgårdskatt Scott Wojahn Harald Mæle
Droopy Don Messick Harald Mæle
Flyttemann Greg Burson Harald Mæle
Bulldog Raymond McLeod Ikke oversatt
Hunder fanget i bur Kath Soucie Ikke oversatt

Andre media[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

  • Et spill basert på filmen med samme navn kom ut på Sega Master System den 1 oktober 1992 og Sega Game Gear 14 juli 1993, kom også ut et selvstendig Tiger Handeld spill samme året.
  • Et spill basert på filmen kalt Tom and Jerry: Frantic Antics kom ut på Game Boy 2 oktober 1993 og Sega Mega Drive/Genesis 21 desember1993 av Hi-Tech Expressions og Altron.

Blader[rediger | rediger kilde]

I 1993 kom et blad kalt Tom & Jerry setter byen på hodet, bladet følger samme handling som filmen.

Lydbok[rediger | rediger kilde]

Kom ut lydbok basert på filmen i 1993, lydboken følger samme historien som filmen, og alle stemmene der er tatt rett fra filmen, med unntak av fortelleren som er stemme angitt av Harald Mæle

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]