Neeme Järvi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neeme Järvi
Født7. juni 1937[1][2][3]Rediger på Wikidata (86 år)
Estlands flagg Tallinn, Estland
Beskjeftigelse
Utdannet vedEstlands musikk- og teaterakademi
Konservatoriet i St. Petersburg
FarAugust Järvi[4]
MorElss Järvi[4]
SøskenVallo Järvi (bror)
BarnPaavo Järvi
Kristjan Järvi
Maarika Järvi
NasjonalitetEstland[4]
Sovjetunionen
USA
Utmerkelser
6 oppføringer
3. klasse av Riksvåpenets orden (1996)
Sovjetunionens statspris
Muusikapreemia (2012)
Tallinns byvåpens medalje (1997)
Hugo Alfvénprisen (1991)
Honorary citizen of Pärnu (2003)
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk
Aktive år1963–nåtid
PlateselskapBIS, Chandos, Deutsche Grammophon, EMI, BMG
Nettstedwww.neemejarvi.ee
IMDbIMDb

Neeme Järvi (født 7. juni 1937 i Tallinn) er en estisk dirigent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han studerte slagverk og kordireksjon ved musikkskolen i Tallinn og senere orkesterdireksjon ved musikkonservatoriet i Leningrad med bl.a. Jevgenij Mravinskij som lærer. Han startet sin dirigentkarriere som dirigent for henholdsvis Symfoniorkesteret til Estlands Radio og TV, Estlands Nasjonale Symfoniorkester og orkesteret ved Tallinns opera. I 1971 vant han førstepris i den internasjonale dirigentkonkurransen ved Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Roma. I 1980 immigrerte han med sin familie til USA og fikk amerikansk statsborgerskap i 1987.

I 1982 ble Järvi sjefdirigent for Göteborgs Symfoniker, en post han beholdt til 2004 og som resulterte i en rekke plateinnspillinger for plateselskapet BIS. (Bjørn Simensen var forøvrig direktør for orkesteret fram til 1984, da han tiltrådte stillingen som direktør ved Den norske opera.) Andre posisjoner inkluderer sjefdirigentstillingene ved Royal Scottish National Orchestra fra 1984 til 1988 og Detroit Symphony Orchestra fra 1990 til 2005 samt stillingen som musikkdirektør for New Jersey Symphony Orchestra fra 2005 til 2009. Fra 2005 har Järvi vært sjefdirigent for Het Residentie Orkest i Haag.

Järvi har dirigert mer enn 150 orkestre verden over. Han har også gjestet Norge flere ganger og dirigert både Oslo Filharmoniske Orkester, Bergen Filharmoniske Orkester og orkesteret ved Den Norske Opera & Ballett.

Som dirigent er Järvi kjent for sitt usedvanlig store repertoar. I tillegg til standardrepertoaret har han vært en forkjemper for mindre kjent musikk. Han er trolig mest kjent for sine tolkninger av det nordiske og russiske orkesterrepertoaret.

Järvi har sammen med sin kone Liilia Järvi sønnene Paavo Järvi og Kristjan Järvi, som begge er ledende orkesterdirigenter, og datteren Maarika Järvi som er fløytist.

Plateinnspillinger[rediger | rediger kilde]

Neeme Järvi er med sine over 400 plateinnspillinger en av de mest produktive dirigentene gjennom tidene. Han har hatt et nært samarbeid med plateselskapene BIS og Chandos, men også gjort en rekke innspillinger for Deutsche Grammophon, EMI og BMG. Blant de mest kjente innspillingene hører komplette symfonisykluser av Bohuslav Martinů (BIS), Jean Sibelius (BIS på 1980-tallet, innspilt igjen på Deutsche Grammophon 20 år senere), Antonín Dvořák (Chandos), Sergej Prokofjev (Chandos) og Eduard Tubin (BIS). Hans innspillinger av samtlige orkesterverkene til Edvard Grieg på Deutsche Grammophon fikk også strålende kritikker.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000021091, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id järvi-neeme[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Kes on kes? Eesti 2000[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]