Kari Løvaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kari Løvaas
Født13. mai 1939[1][2] (80 år)
Skien[1]
Utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien
Beskjeftigelse Sanger[1], operasanger
Nasjonalitet Norge

Kari Lövaas (født 13. mai 1939 i Skien) er en norsk sangerinne (sopran).[3]

Hun vokste opp ved Brekkeparken i Skien hvor hun også hadde en av sine første opptredener. 16 år gammel ble hun i 1955 tatt opp ved Musikkonservatoriet i Oslo. Hun fikk sin operadebut som «Nuri» i Lavlandet av Eugen d´Albert i åpningsforestillingen ved Den Norske Opera i 1959 etter anbefaling av Kirsten Flagstad, den samme rollen som Flagstad i sin tid debuterte i. Hun ble deretter tilbudt rollen som Pamina i Tryllefløyten ved Den Norske Opera og opptrådte i to forestillinger.

Etter sin operadebut fikk hun Ruud-stipendiet for unge sopraner for en periode på fire år og reiste til Wien hvor hun studerte ved Akademie für Musikk under Josef Witt.

Hun fikk fast engasjement ved operaene i Dortmund i 1963-1964 og i Mainz 1964-1966. Senere har hun hatt gjesteroller ved flere operaer i Skandinavia, bl.a. i Oslo. Som solist har hun holdt konserter i en rekke europeiske land og har deltatt i festspillene i Salzburg, Luzern, Wien, Ludwigsburg, München, Schwetzinger og Bergen. Hun har også sunget ved festspill og hatt opptredener i USA, Australia og Japan.

Kari Lövaas har opptrådt i radio og fjernsyn i en rekke land som Norge, Tyskland, Østerrike, Sveits, Italia, Frankrike og har gjort over 30 LP/CD-innspillinger.

Hun har sunget en rekke operaroller som bl.a. Tatjana i Eugen Onegin, Pamina i Tryllefløyten, Mimi i La bohème, Micaela i Carmen og Euridice i Orfeo og Euridice. Hun har dessuten sunget en rekke romanser av Bach, Händel, Mozart og Beethoven. Hun har også bl.a. spilt inn CD-plate med romanser av Grieg, Sibelius og Richard Strauss med Berliner Symphoniker.

Hennes omfattende sangkarriere har brakt henne i kontakt med internasjonalt kjente orkestere og dirigenter som Herbert von Karajan, Karl Bøhm, Wolfgang Sawallisch, Rudolf Kempe, Eugen Jochum etc.

Kari Løvaas er bosatt i Sveits. Hun er også kjent under navnet Kari Lövaas-Gerber.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c https://snl.no/Kari_L%C3%B8vaas
  2. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Kari Lövaas, 1092611
  3. ^ Kari Løvaas - Store norske leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]