Hennes meget kongelige høyhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hennes meget kongelige høyhet
Generell informasjon
SjangerRomantikk / Drama
Utgivelsesår1968
Prod.landNorge
Lengde1 t. 48 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiArnljot Berg
ProdusentEgil Monn-Iversen
ManusforfatterArnljot Berg
MusikkEgil Monn-Iversen
SjeffotografKnut Gløersen
KlippArnljot Berg
Foran kamera
Hovedrolle(r)Christina Schollin
Toralv Maurstad
BirollerLillebil Ibsen
Henki Kolstad
Annen informasjon
FilmformatFarger
Prod.selskapEMI Produksjon AS
Premiere28. oktober 1968 (Norge)
10. februar 1969 (Sverige)
Eksterne lenker

Hennes meget kongelige høyhet er en norsk romantisk dramafilm fra 1968 regissert av Arnljot Berg. Filmen handler om en prinsesse som forelsker seg i en mann av folket. Forholdet må holdes hemmelig, men når noen tar et bilde av dem er skandalen et faktum. Tema i filmen er om hvorvidt de kongelige har rett til privatliv. Hovedrollene spilles av Christina Schollin og Toralv Maurstad, mens sentrale biroller spilles av Lillebil Ibsen og Henki Kolstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en tenkt by i Europa. Prinsesse Anne er til stede ved premieren på Romeo og Julie, iscenesatt av skuespilleren Georg Stander, som også spiller hovedrollen. Etter forestillingen blir de presentert for hverandre, og de forelsker seg. Rangsforskjellen og det faktum at Georg er skilt, gjør at de ikke kan gifte seg.

Forholdet må holdes hemmelig, og de bygger seg sin egen verden som består av bilturer og Georgs leilighet. Lenge greier de å unngå offentlighetens oppmerksomhet, inntil en dag en påpasselig pressefotograf knipser et bilde, og dermed er skandalen der. Anne blir i all hast sendt til et slott på landet som eies av tante Augusta, mens historien dysses ned. Som gammel intrigemaker foreslår tante Augusta at Anne og Georg skal reise til utlandet sammen. Dette gjør de, men de blir på nytt oppdaget og forfulgt av pressen Europa rundt. Skandalen utnyttes av opposisjonen i landet, og regjeringen kommer i store vanskeligheter.

Til slutt står Anne overfor valget mellom plikten mot fedrelandet og den mannen hun elsker. Hun treffer sitt valg uvitende om forholdene i hjemlandet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Både Aftenpostens og Arbeideravisas anmeldere gav den gode kritikker. Aftenpostens Gunvor Gjessing skrev blant annet: «..både i manuskript og regi viser Berg taktfølelse», men poengterer også at hun ville ønsket at regissøren kunne brukt «skarpere lut». Arbeiderbladets Haavard Haavardsholm peker særlig på enkelte av skuespillerne og skriver: «Toralv Maurstad og Christina Schollin skal ha sin del av æren for det gode resultatet».[1] «Humørfylt kongelig eskapade», var overskriften som VGs anmelder brukte og gav den terningkast fem. Anmelderen gav særlig ros til skuespillerne og miljøskildringene.[2]

Priser[rediger | rediger kilde]

Regissør Arnljot Berg ble i 1969 tildelt Filmkritikerprisen for denne filmen.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]