Flåklypa Grand Prix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flåklypa Grand Prix
orig. Flåklypa Grand Prix
Flåklypa Grand Prix
Leketøymodell av Il Tempo Gigante, Reodor Felgens racerbil
Generell informasjon
FilmtypeStop-Motion, Animasjon
SjangerBilfilm / Komedie / familiefilm
Utgivelsesår1975
Prod.landNorsk
Lengde88 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (1995)
5 (1975) (Norge)
Bak kamera
RegissørIvo Caprino
ManusforfatterKjell Aukrust
Ivo Caprino
Kjell Syversen
Remo Caprino
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografCharles Patey
KlippIvo Caprino
Foran kamera
Originalstemmer
FortellerstemmeLeif Juster
Prod.selskapCaprino Filmcenter AS
Premiere28. august 1975 (Norge)
6. september 1976 (Sverige)
23. september 1977 (Vest-Tyskland)
29. juli 1978 (Japan)
Eksterne lenker

Flåklypa Grand Prix er en norsk dukkefilm fra 1975 produsert og regissert av Ivo Caprino. Den handler om et billøp i den oppdiktede bygda Flåklypa. Filmen er basert på forfatteren Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri som ble skapt i avisspalten Våre Duster i Mannskapsavisa på 1950- og 1960-tallet.[1]

Filmen er den mest sette norske filmen gjennom tidene – det er antatt at det har blitt solgt rundt fem millioner kinobilletter.[2] Den har også blitt en juletradisjon på NRK 1 og siden TV 2, der den nå sendes hvert år på henholdsvis julaften og 1. juledag.

Bakgrunnen[rediger | rediger kilde]

Egentlig var samarbeidet mellom filmregissøren og animatøren Caprino og tegneren og forfatteren Aukrust ment for prosjektet Flåklypa TV og radio, en TV-serie som skulle bestå av sketsjer uten en sammenhengende historie.

I programmet Lørdagskveld med Erik Bye den 1. mai 1971 viste Aukrust og Caprino frem både modellbilen Il Tempo Gigante og dukkene som var laget til bruk i fjernsynsserien. Caprino opplyste at det var Bjarne Sandemose som hadde bygget modellbilen, mens dukkemakeren Ingeborg Isdahl Riser hadde laget dukkene.[3] Caprino forteller også at de har holdt på i halvannet år med å få ferdig alle figurene og bilen og bekrefter at de håper å ha ferdig noen episoder en eller annen gang utpå høsten. Resultatet ble vist fram for sjefene i NRKs underholdningsavdeling, Erik Diesen og Sverre Christophersen. Det ble et stort nederlag da NRK mente at det som ble laget ikke holdt mål, og TV-visningen ble avlyst. Ivo Caprino hadde lidd sitt største kunstneriske nederlag.

Etter et års tenkepause kom Caprino tilbake i studio og sa «Brett opp ermene gutter, vi må lage reklamefilmer igjen.» Da fikk Ivos sønn Remo en lysende idé: Hvorfor ikke benytte Aukrusts figurer i en helt annen sammenheng – i en spillefilm og søke spillefilmstøtte? Figurene sto jo ferdige og klar til bruk. Det eneste som trengtes var et nytt manuskript. Idéen slo an, og de bestemte seg for å gjøre et forsøk.

Kjell Aukrust, Lillerut Bryn og Ivo Caprino på sommertur i RS 14 STAVANGER juli 1972 hvor de lagde første utkast til dreiebok for filmen Flåklypa Grand Prix.

I juli 1972 ble Caprino invitert med på sommertur med sin tremenning Lillerut Bryn i hennes Colin Archer ex. redningsskøyte RS 14 Stavanger. Caprino og Aukrust var da i gang med planlegging av Flåklypa som helaftens kinofilm, så Aukrust ble med på sommerturen hvor de samtidig jobbet med den første dreieboka til kinofilmen. Dette er beskrevet i et helsides oppslag i Dagbladet 15. juli 1972 side 17[4]:«Flåklypa Radio-TV i sjøsprøyt på Sørlandskysten». Dagbladet skriver bl.a.: «Caprino-filmen utvides til helaftens spillefilm. – Og nettopp i disse maritime omgivelser skal de to fullføre manus til fargefilmen "Flåklypa Radio/TV Norway". Det er nemlig store muligheter for at de to kommer til å lage en helaftens kinofilm av dette i stedet for korte episoder for TV. En halvtime av filmen er allerede ferdig innspilt, og den ble så bra at de to har bestemt seg for å prøve å lage en helaftens film om "Flåklypa Radio/TV Norway".» Dagbladet skriver også at de ønsket å satse internasjonalt og at det ville få føringer på handlingen i filmen.

En spent gruppe på fire satte seg ned for å skrive manuskriptet til det som skulle bli til spillefilmen Flåklypa Grand Prix. Forfatterkollegiet besto av Ivo og Remo Caprino og Kjell Aukrust og hans gode venn og samarbeidspartner gjennom mange år Kjell Syversen. Det skulle vise seg å bli en særdeles vellykket kombinasjon. At den danske populærkomponisten Bent Fabricius-Bjerre kom til som komponist, gjorde bare sakene enda bedre. Filmen ble tatt opp med 24 bilder per sekund i en stop-motion-teknikk. Den ferdige filmen inneholder 112 320 enkeltbilder og 1 258 750 bevegelser.

Historien[rediger | rediger kilde]

«Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør Reodor Felgen og hans to assistenter.»

Assistentene er «Solan Gundersen», en morgenfugl og født optimist, og «Ludvig», b-menneske og født pessimist. Sponset av oljesjeiken «Ben Redic Fy Fazan», som er på ferie i traktene, bygger de racerbilen «Il Tempo Gigante» til århundrets billøp: Flåklypa Grand Prix.

Laget til Felgen møter flere problemer underveis. Det mest alvorlige er når en viktig del, den såkalte superretometerfordeleren, ryker på grunn av sabotasje fra Rudolf Blodstrupmoen og hans kompanjong Mysil Bergsprekken. Ludvig må trosse sin fryktsomme natur, og holde den viktige delen sammen under siste runde av løpet.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Deltakere i billøpet er: Rudolf Blodstrupmoen, Ronny Medelsvensson, Carlos Fandango, Jimmy McQuick, Heinrich von Schnellfahrer, Rufino Gasolini og Reodor Felgen.

Mens de utenlandske navnene stort sett er humoristiske ordspill, er noen av de norske tatt fra nærmiljøet til Kjell Aukrust: Flåklypa ligger i Lom i Oppland. Kjell Aukrust var fra Alvdal i Hedmark, men hadde røtter i Lom, og eide også en kvadratmeter av riksveien i Flåklypa. Fra Alvdal kommer de andre navnene, Aftenposten skrev i 2019: «– Blostrupmoen er navnet på et gårdsbruk i Alvdal. Det var til og med noen som het dette til etternavn også. Navnet Reodor finnes også i dette området, det sies å komme fra Teodor eller Lodver baklengs. Det ble først til Reodol, så ble det til slutt til Reodor, sier Utne.»[5]

Biler i Flåklypa Grand Prix[6]
Startnr. Modell Sjåfør Kommentar
3 Bertone Carabo Flagget til Italia Ruffino Gassolini «Djevelen fra Torino»
12 Abarth 2000 Flagget til Tyskland Heinrich von Schnellfahrer «Fartsfenomenet med monokkel og glassøye»
5 McLaren Chevrolet Flagget til Sverige Ronnie Medel-Svensson «Råskinnet fra Österås»
8 Lola L&M 260 Can-Am Flagget til Argentina Carlos Fandangio «Mannen fra Pampas som året før gikk rett i fjellveggen uten å ta skade av det»
4 Lola L&M 260 Can-Am Det irske flagget Jimmy McQuick Den eneste av førerne som ikke blir presentert av speakeren før løpet
GT Boomerang Rapido (McLaren M8B) sponset av Snake Oil Flagget til Norge Rudolf Blodstrupmoen Synske Mysil Bergsprekken som andrefører
Il Tempo Gigante (selvbygd bil) sponset av Aladdin Oil Flagget til Norge  Reodor Felgen Lokal sykkelreparatør og oppfinner. Solan Gundersen og Ludvig som andreførere.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller (stemme)
Solan Gundersen Kari Simonsen
Ludvig Toralv Maurstad
Reodor Felgen Frank Robert
Emanuel Desperados Harald Heide-Steen jr.
Ben Redic Fy Fazan, Hallstein Bronskimlet, Roger Jurtappen, Ollvar O. Kleppvold, Jostein Kroksleiven Rolf Just Nilsen
Rudolf Blodstrupmoen Helge Reiss
TV-reporteren Per Theodor Haugen
Enkefru Stengelføhn-Glad Wenche Foss
Speaker på racerbanen Henki Kolstad
Fortelleren Leif Juster

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

Mottakelse og følger[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med filmen ble det bygd en kjørbar modell av racerbilen Il Tempo Gigante i full størrelse. Bilen står nå utstilt på Hunderfossen Familiepark i Fåberg rett nord for Lillehammer.

Flåklypa Grand Prix ble svært godt mottatt av både publikum og kritikere da den kom på norske kinoer i 1975. Filmen har siden også kommet ut som video i VHS-format og som DVD og er den norske filmen som er blitt sett av flest. I november 2013 ble filmen utgitt på Blu-ray Disc. Filmen gikk igjennom en større restaureringsprosess som har løftet bildekvaliteten kraftig. Denne versjonen er den eneste som viser filmen i sin opprinnelige form med 24 bilder per sekund. Dette gjør filmen flere minutter lenger enn tidligere versjoner på DVD og VHS.[trenger referanse] Filmen er oversatt til 13 språk og vist i 30 land.[8] På dansk blir den kalt Bjergkøbing Grand Prix, på tysk Hintertupfinger Grand Prix og på engelsk Pinchcliffe Grand Prix.

I kjølvannet av filmsuksessen ble det også laget flere spinoff-produkter, deriblant en leketøysmodell av racerbilen Il Tempo Gigante. Det ble også bygd en kjørbar versjon av bilen i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Den ble vist som reklame og egen attraksjon på flere messer og andre arrangementer rundt om i Norge. Bilen står nå utstilt på Hunderfossen Familiepark i Øyer rett nord for Lillehammer.

I 2000 ble det også utgitt et videospill med historien fra filmen, Flåklypa Grand Prix (PC-spill).

7. mai 2010 ble det lansert et spill basert på filmen til håndkonsollen Nintendo DS, Flåklypa Grand Prix (Nintendo DS-spill).

Et nytt spill basert på filmen er under utvikling av Ravn Studio, Flåklypa Grand Prix (kommende videospill).

Filmer i Flåklypa-universet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flåklypa Grand Prix (1975) | Filmene | Kjell Aukrust». web.archive.org. 23. september 2015. Besøkt 23. desember 2020. 
  2. ^ «Mest sette kinofilm på 33 år». NRK. 16. januar 2009. Besøkt 17. januar 2009. 
  3. ^ «NRK TV - Se Lørdagskveld med Erik Bye» (norsk). 1. mai 1971. Besøkt 2. april 2018. 
  4. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 21. desember 2020. 
  5. ^ aftenposten.no - Kunne du kalt sønnen din for Analius eller Grus? (22.01.2019)
  6. ^ Vokser aldri fra Flåklypa - Dinside.no
  7. ^ Hæhre, Jan Erik (24. desember 2020). «– Morsomt å ha bidratt til tidenes norske kinosuksess». Raumnes. Besøkt 15. april 2021. 
  8. ^ Norges høyesterett 2017-11-15 i dommen HR-2017-2165-A (Il Tempo Gigante)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Flåklypa Grand Prix – sitater