Alfred Maurstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Maurstad
Alfred Maurstad.jpg
Født26. juli 1896
Vågsøy
Død5. september 1967 (71 år)
Norge
Ektefelle Tordis Maurstad (–ukjent)
Barn Toralv Maurstad, Mari Maurstad
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, teaterskuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser St. Olavs Orden

Alfred Maurstad (født 26. juli 1896 på gården Maurstad i Vågsøy (dengang Davik), død 5. september 1967) var en norsk skuespiller, spillemann, teatersjef og regissør som i ettertid er mest kjent fra rollen som Gjest i filmen Gjest Baardsen.

Fra ungdommen spilte Alfred Maurstad til dans i Nordfjord, og gjorde flere store konsertinnspillinger av norske slåtter med hardingfele.

Maurstad var en av de første hardingfelespelemennene som spilte i radio i 1920-årene, og ble, i likhet med Sigbjørn Bernhoft Osa, med i Hardingfeletrioen som Eivind Groven opprettet i 1932. Trioen spilte slåtter og folketoner for tre hardingfeler i Grovens arrangement. Hardingfeletrioen opptrådte jevnlig i folkemusikkprogram i radio i 1930-årene. Maurstad ble ikke minst kjent som spelemann gjennom sin framføring av «Fanitullen», en slått som Johan Halvorsen skal ha lært av spelemannen Olav Moe fra Aurdal (Valdres). Slåtten inngår i Halvorsens orkestersuite Fossegrimen, skrevet til et skuespill av Sigurd Eldegard. Maurstad framførte slåtten både som rent solonummer og sammen med orkester.

Maurstad tok underoffisersskolen i Bergen. Han debuterte på Det norske teatret i 1920, og arbeidet på Nationaltheatret fra 1931. Han var sjef for Trøndelag Teater fra 1945 til 1950. Han spilte hovedrollene i flere suksessfilmer som Fant, Tørres Snørtevold og Gjest Baardsen.

I feriene bodde Alfred Maurstad på småbruket på Maurstad. Det ble siden overtatt av skuespillersønnen Toralv Maurstad, som han fikk i ekteskapet med Tordis Maurstad. Alfred Maurstad er også, fra sitt annet ekteskap, far til skuespiller Mari Maurstad.

Alfred Maurstad var kommandør av St. Olavs Orden. I 1977 ble Maurstad-monumentet (av Arnold Haukeland) avduket i Maurstad-parken på Nordfjordeid.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Manus[rediger | rediger kilde]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]