Mens vi venter på Godot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mens vi venter på Godot eller Vente på Godot (fransk En attendant Godot) er et teaterstykke skrevet av Samuel Beckett i 1948. Stykket har for ettertiden blitt regnet som det absurde teaters gjennombrudd.

Om stykket[rediger | rediger kilde]

Stykket handler om Vladimir og Estragon som venter på en Herr Godot som aldri dukker opp. Stykket brøt med all tradisjonell dramaturgi, det er ingen intriger eller tids- og stedsaspekt og handlingene er ulogiske. Beckett tok opp spørsmål som: «Kan egentlig mennesker konversere så de forstår hverandre?» og «Hva betyr ordene?». Mens vi venter på Godot hadde urpremiere i Paris i 1953, og ble svært dårlig mottatt av teaterkritikerne, det ble for kjedelig for «teaterfiffen».

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

  • I 1987 ble stykket satt opp i San Quentin-fengselet i California for 1400 innsatte. Fangene kjente seg igjen i stykket, og det ble en suksess.
  • Stykket har blitt satt opp flere ganger på Nationaltheatret i Oslo, med Toralv Maurstad og Espen Skjønberg i de ledende rollene.
  • Flere stykker av Samuel Beckett har blitt satt opp på Det Norske Teatret, deriblant Mens vi venter på Godot, med Bjarne Andersen og Tom Tellefsen i hovedrollene.
  • I 2012 satte Teater Innlandet opp "Mens vi ventar på Godot" med Nils Sletta og Torgeir Fonnlid i hovedrollene. Harald Hoaas hadde regi. På scenen traff vi også Randolf Walderhaug, Robert Skjærstad og Robin Øverby.

Norske oversettelser[rediger | rediger kilde]

Vente på Godot foreligger på norsk i bokform. Den nyeste utgaven er fra 2005, oversatt av Jan Erik Vold, og utgitt på forlaget Transit.

teaterstubbDenne teaterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.