Hopp til innhold

Cabaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om musikalen Cabaret. For å lese andre artikler med samme navn, se kabaret (andre betydninger).
Cabaret
MusikkJohn Kander
SangteksterFred Ebb
PriserDrama Desk Award, Tony-prisen for beste musikal

Cabaret er en musikal som hadde premiere på Broadway i New York i 1966. Manus ble skrevet Joe Masteroff, sangtekstene av Fred Ebb og musikken av John Kander, som har skrevet mange musikaler, blant annet Chicago. Musikalen handler om livet på og omkring en kabarétscene i Berlin rundt 1930. Handlingen bygger på John Van Drutens teaterstykke I Am a Camera fra 1951 som igjen baserer seg på Christopher Isherwoods roman Goodbye to Berlin fra 1939.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bakteppet for musikalen er Berlin omkring 1929-1930 da nazistene stadig får større innflytelse i det tyske samfunnet selv om Hitler ennå ikke har tatt makten. Selve handlingen dreier seg om briten Brian Roberts som kommer til Berlin for å drive språkundervisning og oversette bøker fra tysk til engelsk. Han tar inn på samme hotell som en amerikansk, litt lurvete B-skuespiller og danser, Miss Sally Bowles, og innleder et forhold til henne. Miss Bowles, viser det seg, har en høyst fordomsfri holdning til sex og kjærlighet, og hennes tendens til å stadig omgi seg med nye bekjentskaper, skaper problemer i forholdet deres.

Filmen beskriver den kulturelle dekadansen og nazifisering i datidens Berlin, både gjennom grunnhandlingen og det som skjer på Miss Bowles' arbeidssted The Kit-Kat Club.

Musikalen i Norge[rediger | rediger kilde]

Musikalen er spilt flere ganger på norske scener, første gang på Oslo Nye Teater i 1968 med Toralv Maurstad, Wenche Foss, Per Theodor Haugen, Kari Simonsen og Georg Richter i rollene. Finn Ludt stod for den norske oversettelsen. I orkestergraven stod kringkastingsorkesterts leder, Øivind Bergh, som dirigent til et stort orkester som de kostet på seg den gang. Denne oppsetning av Cabaret blir regnet som en av verdens beste: skuspillere i første divisjon og med meget effektfull bruk av teaterets elevatorscene. Her spilte bl.a., den gang førtiårige, Toralv Maurstad en av sine aller beste roller som konfransieren. Kritikerne var begeistret. Den kjente dagbladskribenten Arne Hestenes nøyde seg ikke bare med en anmeldelse inne i avisen. Over flere spalter på første sider ble det fortalt om en blendende god forestilling. Oppsetningen gikk da også for fulle hus seks dager i uken i innpå to år.

Filmen ble produsert i 1972 med relativt store forandringer i handlingen: Andreparet Herr Schultz og Fräulein Schneider ble tatt bort og noen nye melodier ble laget. Teaterversjonen fikk, etter at filmen var lansert, med seg de nye melodiene fra filmen, og andreparet ble tonet ned. Vi kan si at musikalen ble noe modernisert, men teaterversjonen av musikalen Cabaret har fortsatt med å trekke publikum.

Blant kritikerne har det vært en viss uenighet om hvor sterkt den nazistiske bakgrunnen skal komme frem i musikalen. Hovedhandlingen omhandler jo tross alt Sally Balls og hennes forhold til forfatteren Cliff. En musikal skal vel ikke være historieundervisning, men kan allikevel på sine premisser få vist jødenes vanskelige liv i 30-årenes Tyskland

På Oslo Nye ble Cabaret satt opp igjen i år 2000.

OPPSETNINGER ANDRE STEDER I LANDET:

Den Nationale Scene i Bergen satte også opp Cabaret i november 1968 med 54 forestillinger. Den ble også satt opp i år 2000 på samme teater med bl-a- Mia Gundersen som Sally Balls.

Forestilingene ble godt mottatt, men noen kritikere mente at forestillingen i år 2000 var litt for snill: Den nazifiserte miljø ble for svakt markert.

Cabaret ble også satt opp på hovedscenen ved Trøndelag Teater våren 2008, med blant andre Silje Lundblad (Sally Bowles), Svein Tindberg (konferansieren) og Ola G Furuseth (Cliff Bradshaw) i rollene.[1]

Hålogaland Teater satte også opp musikalen i 2007, med bl.a. Kristian Fr. Figenschow jr på rollelisten.[2]

I 2016 ble stykket satt opp av Nordland Teater, med bl.a Hans Marius Hoff Mittet som Emcee, og Kirsti Eline Torhaug som Sally Bowles.[3]

Stykket ble satt opp av Arendal Musikkteater i april 2020.

Filmversjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Cabaret (film)

Musikalen Cabaret kom som spillefilm i 1972 med Bob Fosse som regissør og Liza Minnelli i hovedrollen som Sally Bowles. Filmen fikk åtte Oscar-priser, blant annet én til Liza Minnelli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]