Cabaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om musikalen Cabaret. For å lese andre artikler med samme navn, se kabaret (andre betydninger).

Cabaret er navnet på en populær, amerikansk musikal som hadde premiere på Broadway i New York i 1966. Manus ble skrevet Joe Masteroff, sangtekstene av Fred Ebb og musikken av John Kander, som har skrevet mange musikaler, blant annet Chicago. Musikalen handler om livet på og omkring en kabarétscene i Berlin rundt 1930. Handlingen bygger på John Van Drutens teaterstykke I Am a Camera fra 1951 som igjen baserer seg på Christopher Isherwoods roman Goodbye to Berlin fra 1939.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bakteppet for musikalen er Berlin omkring 1929-1930 da nazistene stadig får større innflytelse i det tyske samfunnet selv om Hitler ennå ikke har tatt makten. Selve handlingen dreier seg om briten Brian Roberts som kommer til Berlin for å drive språkundervisning og oversette bøker fra tysk til engelsk. Han tar inn på samme hotell som en amerikansk, litt lurvete B-skuespiller og danser, Miss Sally Bowles, og innleder et forhold til henne. Miss Bowles, viser det seg, har en høyst fordomsfri holdning til sex og kjærlighet, og hennes tendens til å stadig omgi seg med nye bekjentskaper, skaper problemer i forholdet deres.

Filmen beskriver den kulturelle dekadansen og nazifisering i datidens Berlin, både gjennom grunnhandlingen og det som skjer på Miss Bowles' arbeidssted The Kit-Kat Club.

Musikalen i Norge[rediger | rediger kilde]

Musikalen er spilt flere ganger på norske scener, første gang på Oslo Nye Teater i 1968 med Toralv Maurstad, Wenche Foss og Georg Richter i rollene. Finn Ludt stod for den norske oversettelsen.

Cabaret ble også satt opp på hovedscenen ved Trøndelag Teater våren 2008, med blant andre Silje Lundblad (Sally Bowles), Svein Tindberg (konferansieren) og Ola G Furuseth (Cliff Bradshaw) i rollene.[1]

Hålogaland Teater satte også opp musikalen i 2007, med bl.a. Kristian Fr. Figenschow jr på rollelisten.[2]

I 2016 ble stykket satt opp av Nordland Teater, med bl.a Hans Marius Hoff Mittet som Emcee, og Kirsti Eline Torhaug som Sally Bowles.[trenger referanse]

Filmversjon[rediger | rediger kilde]

Musikalen Cabaret kom som spillefilm i 1972 med Bob Fosse som regissør og Liza Minnelli i hovedrollen som Sally Bowles. Filmen fikk åtte Oscar-priser, blant annet én til Liza Minnelli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Informasjon om forestillingen – Trøndelag Teater
  2. ^ Informasjon om forestillingen – Hålogaland Teater

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]