Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerEventyr / Komedie / Familie
Utgivelsesår2013
Prod.landNorsk
Lengde1 t. 16 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiRasmus A. Sivertsen
ProdusentCornelia Boysen
ManusforfatterKarsten Fullu
MusikkKnut Avenstroup Haugen
SjeffotografJanne Hansen
Morten Skallerud
Foran kamera
Hovedrolle(r)Trond Brænne
Trond Høvik
Kari-Ann Grønsund
Prod.selskapMaipo Film
Qvisten Animation
Premiere8. november 2013 (Norge)
Eksterne lenker

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa er en norsk animert eventyrkomedie og familiefilm fra 2013, regissert av Rasmus A. Sivertsen. Manuset er skrevet av Karsten Fullu basert på boka Solan og Ludvigs jul av Harald Sommerin Simonnæs, som igjen er basert på karakterer fra Kjell Aukrusts univers.

Den ble innspilt i stop-motion (dukkefilm) og ble produsert av Maipo Film i samarbeid med Qvisten Animation.

Jul i Flåklypa ble svært populær og ble med sine 854 000 besøkende den mest sette filmen på norske kinoer i 2013.[1] I tillegg hadde den nesten 38 000 besøkende i 2014, noe som gjorde at det totale besøkstallet endte på 892 000.[1]

Den fikk også meget god mottakelse fra anmelderne. Blant annet så fikk den terningkast seks av Aftenposten, fem av VG, Dagbladet, Filmpolitiet, BT og fire av Adressa og FilmMagasinet.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Redaktøren for Flåklypa Tidene, Frimand Pløsen, har lovet snø, men når den ikke kommer som avtalt tyr han til hjelp fra oppfinneren Reodor Felgen. Han ønsker en maskin som kan gi hele bygden snø, men Reodor avslår ønsket, til stor forferdelse for Pløsen. Solan og Ludvig vil dermed også ha snø til jul, og får derfor Reodor til å gjennomføre det likevel. Omsider mestrer de det, men en ulykke følger til at Reodor blir usynlig. Reodor klarer midlertidig å få kontaktet Solan, men det etter at han også ble grepet av ulykken, hvor nebbet ble usynlig. Oppfinneren finner etter hvert en oppskrift som funker som et motmiddel, men den tar lenger tid å lage.

Samtidig finner Frimand Pløsen snømaskinen i Reodors verksted og tar den med til byens klokketårn. Han setter den på, men det uvisst om hvor stor kraft og hvor uferdig maskinen er. Etter hvert blir byen mer og mer dekket av snø, men på det punktet hvor hele Flåklypa nesten forsvinner vil han ikke skru den av. Grunnen til dette er at han finner et avisoppslag på at en by er dekket i snø mye mer betraktelig enn kun vanlig snø.

Når Reodor Felgen og Solan prøver å skru den av blir de tatt til fange av Pløsens presserobot. I dette øyeblikket er det kun Ludvig igjen som kan redde dagen. Han samler all motet han har og kommer seg inn etter å ha brukt usynlighetsmiddelet til Reodor. Presseroboten finner dem og jager dem ut igjen, uten å skru av maskinen. Reodor, Solan og Ludvig gjør et nytt forsøk, men i det Reodor og Solan blir dratt vekk er Ludvig alene - igjen. I et fullt race med presseroboten klarer han etter hvert å skru av maskinen og redde Flåklypa. Ludvig lærte omsider at alt er ikke så farlig som det ser ut til.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Stemmeskuespiller Karakter
Trond Brænne Reodor Felgen
Trond Høvik Ludvig
Kari-Ann Grønsund Solan Gundersen
Kåre Conradi Frimand Pløsen
John Brungot Melvind Snerken
Eldre mann
Anders Bye Presseroboten
Toralv Maurstad Fortelleren
Jakob Oftebro Postmannen
Eli Anne Linnestad Enkefru Stengelføhn-Glad
Eilif Hellum Noraker Gurin
Ingrid Vollan Dame
Fredrik Steen Diverse menn

Flåklypa-trilogien (2013–2018)[rediger | rediger kilde]

Qvisten Animasjon og Maipo laget tre Flåklypa-filmer med premiere i perioden 2013–2018. Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa er den første i trilogien. De to øvrige er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kinotoppen 2013/2014». Filmweb.no. Besøkt 27. mai 2016. 
  2. ^ «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa - 2013». Filmweb.no. Besøkt 27. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]