Erasmus Montanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ludvig Holbergs Erasmus Montanus i en utgave fra 1884.

Erasmus Montanus er en satirisk karakterkomedie om akademisk tilgjorthet skrevet av Ludvig Holberg i 1723. Stykket ble publisert først i 1731 og oppført i 1747.

Roller[rediger | rediger kilde]

  • Erasmus Montanus / Rasmus Berg, hovedperson
  • Jeppe Berg, hans far
  • Nille, hans mor
  • Jacob, hans bror
  • Lisbed, hans forlovede
  • Jeronimus, hennes far
  • Magdelone, hennes mor
  • Per Degn, bygdens klokker
  • Jesper Ridefogd
  • En løytnant

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Bondesønn Rasmus Berg har blitt påkostet utdannelse i byen og da han returnerer, snakker han latin til sine foreldre. Han vil også bare «disputere», og beviser senere at moren er en stein og at fyll er bra, ettersom fyll får en til å sove, den som sover synder ikke, ergo den som er full, synder heller ikke. Han beviser senere at Per Degn er en hane.

Rasmus Berg er født på en gård og er en bondesønn. Han er blitt bekostet en fin akademisk utdannelse i København av foreldrene sine. Når han kommer hjem etter studiene hever han seg over sin opprinnelige stand ved å kalle seg selv Erasmus Montanus (Rasmus Berg på latin). Han er en pest og en plage med alle disputtene sine. Han står i stor kontrast til broren Jacob som bare er interessert i kunnskap som kan være nyttig. Han kommer med uoverkommelige uttalelser som holder på å ødelegge forholdet og forlovelsen med Lisbed. Hans fremtidige svigerfar nekter ham å ekte datteren så lenge han hevder at jorden er rund. Datteren ber og trygler om at han skal ta tilbake utsagnet om at jorden går rundt solen, men dette vil ikke Montanus. Han blir deretter lurt av en løytnant som er på lag med innbyggerne på hjemstedet om å skrive ham ut som soldat og dermed tvinge ham til å forlate bygden deres. Da innser Erasmus hva som er til hans eget beste, trekker påstanden om at jorden er rund, og får derfor Lisbed likevel.

Motsetninger i stykket[rediger | rediger kilde]

Det er mange motsetninger i stykket om Erasmus Montanus. Ikke bare er det motsetninger mellom rollefigurene, men også mellom samfunn og levemåter.

Den mest fremtredende motsetningen mellom rollefigurene er kontrastene mellom Erasmus og hans bror, Jacob. Jacob bryr seg mest om kunnskap som er nyttige, så lenge han kan få folket til å arbeide kan jorden for hans del være åttekantet. Han mener at han er den mest lærde dem imellom siden han studerer alt som har med jordbruk å gjøre. Han holder den bonden som får størst avling som den mest lærde, mens Erasmus mener den som vinner flest politiske debatter er den mest lærde. Der Rasmus representerer den utdannede eliten av folket, representerer Jacob den folkelige og bondske befolkningen, gjennomsnittsmennesket på den tiden. Som mannen som kjørte Rasmus sa: Rasmus Berg er vel en klok mann på himmelen, men en narr på jorden.

Andre motsetninger er forskjellen som Erasmus erfarer når han kommer hjem. Hvor han i København kunne komme med de mest uransakelige, uutgrunnelige og ubegripelige påstandene uten å bli latterliggjort. Når han hjemme kommer med utsagnet om at jorden er rund og ikke flat som en pannekake blir han hånet og nærmest utstøtt av samfunnet. Dette viser leserne kontrasten mellom bondesamfunnet og det akademiske som fant sted i København.

Dessuten har man en motsetning i Per Degn som er en kirkens mann. Som regel regner man at folk som er i kirkens tjeneste er rene, uskyldige og usyndige. Per Degn er den rette motsetningen til denne oppfatningen. Han lyver, lurer og svindler for å tjene gull og respekt fra menneskene i bygden. Som når han og Montanus disputerer sammen på latin. Alt det Per Degn sier er bare tullball. Egentlig kan han ikke latin han bare lirer av seg noen regler og gloser. Siden han svarer på alt, og det gjør ikke Montanus, tror personene som hører på at han er den beste. For de kan like mye latin som Degnen; altså ingenting.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Skuespillteksten
Teateroppsetninger
Annet