Kadettangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kadettangen med den lokale rutebåten MS «Rigfar» ved kai

Kadettangen er et nes ved utløpet av Sandvikselva ved Sandvika i Bærum. Området har fått navnet etter å ha blitt benyttet av kadetter fra Krigsskolen, i dag er det idrettsplass og badeplass om sommeren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Neset het opprinnelig Sandvikstangen, men området ble i årene 1820–1825 benyttet av Krigsskolen som bivuakkleir om sommeren. I 30 dager hver sommer gjennomførte 60 kadetter praktiske øvelser her. I 1869 ble området kjøpt av Krigsskolen og kadettene hadde frem til 1896 årlige sommerøvelser her. Bruken av området opphørte etterhvert som Krigsskolen ble utvidet og fikk andre øvingsområder.

Idrettsplass[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sandvika stadion

Fra 1902 leide Bærum kommune området til båtopplag, laste- og losseplass samt lekeområde. Etter forslag fra sportsklubben Grane i 1910 kjøpte kommunen området for kr 50 000 i 1916 til bruk som idrettsplass. I dag benyttes området fortsatt som idrettsplass og Bærum Sportsklubb og IL Tyrving holder til her.

I forbindelse med vinterlekene i 1952 ble enkelte av ishockeykampene avviklet på Kadettangen.[trenger referanse]

Badeplass og marked[rediger | rediger kilde]

Det er anlagt badeplass på østsiden av tangen. I 1963 ble det anlagt bro over til Kalvøya. Området skal utvides kraftig med fyllmasser fra veiutbygging og er stengt i to år, frem til 2018.[1]

Siden 1992 har det vært avholdt antikk- og bruktmarked på området om søndagene.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Asker og Bærum leksikon, av Per Otto Borgen, Forlaget for by- og bygdehistorie 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

www.facebook.com/antikkogbrukt