Hosle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikeli videregående skole
Hosle barneskole

Hosle er et strøk i østre Bærum med 5 009 innbyggere pr. 2022[1]. Hosle har fire skoler, Hosle barneskole og Hosletoppen ungdomsskole, samt Eikeli barneskole og Eikeli videregående skole. Alle fire skolene har rundt 400-600 elever hver. Hosle har også noen butikker og et idrettslag, Øvrevoll/Hosle IL, med bra sportsfasiliteter. Tettstedet har fostret flere kjente idrettsutøvere, blant annet Karoline Dyhre Breivang (verdensmester i håndball), Bjørn Einar Romøren (verdensrekordinnehaver i skihopp og verdens lengste skihopp) og Simen Østensen (medaljør i Tour de ski, langrenn). I tillegg kommer Margrethe Røed (NRK Super) og rapperne Erik og Kriss fra Hosle.

Stedet er kjent for sin idrettskultur i regi av Øvrevoll/Hosle IL.

Hoslesenteret[rediger | rediger kilde]

Består av en dagligvarebutikk, en hårsalong og en kjøreskole. Over butikkene er det et boligkompleks.

Korps[rediger | rediger kilde]

Hosle er kjent for sine skolekorps; Hosle skolekorps, og Haug korps. Hosle skolekorps består av barn og unge i alderen 8 til 19 år som går eller har gått på Hosle barneskole. Det er et brassband, dvs kun messinginstrumenter.. Hosle skolekorps' slagord lyder "Vi blåser en lang mars". korpsene er sentrale på 17. mai og spiller i 17. mai-toget. 17. mai er ingen spøk på Hosle. Haug skolekorps tilhører Haug skole og ressurssenter. De opptrer årlig på Hosle Skoles julemesse og de hadde 25-årsjubileum i 2009. Hosle skoles loppemarked anses for å være et av de bedre loppemarkedene i omegnen. Dette er et stort arrangement som drives med kun frivillig arbeidskraft. Inntektene av loppemarkedet går til instrumenter, uniformer og noter til Hosle skolekorps. Hoslebrassen er lagt ned. På Hosle skole øver nå Bekkestua Veterankorps på tirsdager fra kl 19 - 21. Korpset er et Janitsjarorkester består av tidligere musikanter fra Hosle, Smågardistene, Grav, Haslum, Jar og andre. Medlemmene er i aldersgruppen 25 - 70 år. Du har helt sikkert sett dem hvis du har sett Blomstertoget 17. mai. Korpset er åpent for alle med litt erfaring fra tidligere.

Sauejordet og Fredaskogen[rediger | rediger kilde]

Sauejordet og Fredaskogen er Hosles svar på nasjonalparker. Sauejordet brukes hyppig av bl.a Hosle barneskole som både arrangerer løpedag, skidag og utflukter. Om sommeren går det hester, kuer og sauer fritt på Sauejordet. Om vinteren er stedet godt egnet til skigåing og aking for de yngste (og livsglade voksne).

Fredaskogen er en liten skog som ligger mellom Sauejordet og Griniveien. Mange tror at Fredaskogen heter "Fredagsskogen", dette er ikke riktig. Navnet Fredaskogen kommer sannsynligvis av at skogen er fredet. Grunnen til det er at den sjeldne blomsten blåveis vokser der. Dette kommer av det kalkrike jordsmonnet. Fredaskogen er en svært vakker skog i april når blåveisen blomstrer, men de skal ikke plukkes med rot.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Microsoft Power BI». app.powerbi.com. Besøkt 23. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]