Hosle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′6,1548″N 10°34′49,876″Ø

Eikeli videregående skole
Hosle barneskole

Hosle er et strøk i østre Bærum med 7 650 innbyggere pr. 1. januar 2005. Hosle har fire skoler, Hosle barneskole og Hosletoppen ungdomsskole, samt Eikeli barneskole og Eikeli videregående skole. Alle fire skolene har rundt 400-600 elever hver. Hosle har også noen butikker og et idrettslag, Øvrevoll/Hosle IL, med bra sportsfasiliteter. Tettstedet har fostret flere kjente idrettsutøvere, blant annet Karoline Dyhre Breivang (verdensmester i håndball), Bjørn Einar Romøren (verdensrekordinnehaver i skihopp og verdens lengste skihopp) og Simen Østensen (medaljør i Tour de ski, langrenn). I tillegg kommer rapperne Erik og Kriss fra Hosle.

Stedet er kjent for sin idrettskultur i regi av Øvrevoll/Hosle IL.

Hoslesenteret[rediger | rediger kilde]

Består av en dagligvarebutikk, en hårsalong og en kjøreskole. Over butikkene er det et boligkompleks.

Korps[rediger | rediger kilde]

Hosle er kjent for sine skolekorps; Hosle skolekorps, Hoslebrassen og Haug korps. Hosle skolekorps består av barn og unge i alderen 8 til 19 år som går eller har gått på Hosle barneskole. Det er et brassband, dvs kun messinginstrumenter. I tillegg finnes "Hoslebrassen", dette er et voksenkorps. Hosle skolekorps' slagord lyder "Vi blåser en lang mars". Hoslebrassens slagord lyder "Vi blåser også en lang mars". Begge korpsene er sentrale på 17. mai og spiller i 17. mai-toget. 17. mai er ingen spøk på Hosle. Haug skolekorps tilhører Haug skole og ressurssenter. De opptrer årlig på Hosle Skoles julemesse og de hadde 25-årsjubileum i 2009. Hosle skoles loppemarked ansees for å være et av de bedre loppemarkedene i omegnen. Dette er et stort arrangement som drives med kun frivillig arbeidskraft. Inntektene av loppemarkedet går til instrumenter, uniformer og noter til Hosle skolekorps.

Sauejordet og Fredaskogen[rediger | rediger kilde]

Sauejordet og Fredaskogen er Hosles svar på nasjonalparker. Sauejordet brukes hyppig av bl.a Hosle barneskole som både arrangerer løpedag, skidag og utflukter. Om sommeren går det hester, kuer og sauer fritt på Sauejordet. Om vinteren er stedet godt egnet til skigåing og aking for de yngste (og livsglade voksne).

Fredaskogen er en liten skog som ligger mellom Sauejordet og Griniveien. Mange tror at Fredaskogen heter "Fredagsskogen", dette er ikke riktig. Navnet Fredaskogen kommer sannsynligvis av at skogen er fredet. Grunnen til det er at den sjeldne blomsten blåveis vokser der. Dette kommer av det kalkrike jordsmonnet. Fredaskogen er en svært vakker skog i april når blåveisen blomstrer, men de skal ikke plukkes med rot.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.