Eiksmarka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′49,182″N 10°37′14,790″Ø

Eiksmarka Senter
Eiksmarka bibliotek
Eiksmarka tennisbaner
Eiksmarka skole

Eiksmarka er et strøk i Bærum kommune i Akershus fylke med ca. 4 000 innbyggere.

Eiksmarka ligger nord for Jar, og er i likhet med det øvrige østlige Bærum en del av det sammenhengende metropolområdet Oslo. Det skilles fra Røa i Oslo med Lysakerelven. Røabanen har stoppested her, noe som opprinnelig var en forutsetning for at utbyggingstillatelse ble gitt. Eiksmarka stasjon ble åpnet 3. desember 1951. Området er bebygget hovedsakelig med villa- og annen småhusbebyggelse. Eiksmarka betjenes også av Ruters busslinjer 131 (Bekkestua – Oslo Bussterminal) , 732 (Ila Fengsel – Sandvika).

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har sannsynligvis bodd mennesker her i flere tusen år, men gårdene er ikke omtalt skriftlig før på 1300- til 1400-tallet. Navnet Eiksmarka kommer fra Eiks gård og dette gårdsnavnet kommer sannsynligvis av det vokste eik i området. Eik gård ble først omtalt på 1300-tallet i Oslobiskop Eystein Aslakssons jordebok. Eik gård ble en del av det mektige Bogstad-godset i 1670 da Peder Nielsen Leuch overtok godset. Gården byttet eiere flere ganger under de følgende seklene og havnet til slutt under Løvenskiold-familien. Det var Løvenskiold-familien som solgte Eiksmarka til utbygging på 1940-tallet.

Løvenskiold utlyste en arkitektkonkurrense i 1946 da stedet skulle reguleres. Førti forslag kom inn og førsteprisen på 6000 kroner gikk til arkitektene Hans Mollø-Christensen og Odd Gengenbach. Utbyggingen begynte omkring 1950 og gikk i rask takt. Allerede 1. desember 1950 fantes det 400 innbyggere og i februar 1954 hadde det økt til 1500-2000 innbyggere.

I takt med den raske utbyggingen ble det behov for skole og kirke. Bærum kommune kjøpte en 25 mål stor tomt av Løvenskiold for 240 000 kroner og første trinn med 7 klasserom ble klart i 1953. Ole Ellefsen stilte Grinilunden til disposisjon for å bygge en kirke og den første friluftsgudtjenesten ble holdt her den 8. juni 1952. Mens kirken ble planert og bygget ble Eiksmarka skole brukt til gudstjenester. Den første gudstjenesten ble holdt julaften 1958 i et ennå uferdig kapell og i september 1959 ble kapellet vigslet av biskop Johannes Smemo. Først i 1976 ble kapellet formelt godkjent som kirke.

Eiksmarka i dag[rediger | rediger kilde]

Eiksmarka kjøpesenter skal være landets eldste kjøpesenter, åpnet i 1953. Senteret var tegnet av Odd Gengenbach og er bygget i en hestesko og altså uten de innendørs gangarealene som moderne sentra har. Senteret er i dag revet, og erstattet med et kombinert butikk- og blokkompleks.

Eiksmarka har foruten kjøpesenter og galoppbane, kapell, barneskole, barnehager, bibliotek, fotballbaner, tennisbaner, eldresenter samt alle tilbud som den tilgrensende Bærumsmarka gir. Øvrevoll Galoppbane ligger på Eiksmarka og er landets eneste.

Eiksmarka er et populært boligområde i den dyre delen av Bærum. Nærhet til skoler som Eiksmarka barneskole, Østerås ungdomsskole og Eikeli videregående skole har bidratt til at mange barnefamilier har anskaffet bolig her. Det anslås at Eiksmarka har hatt en årlig økning i antall innbyggere på om lag 2,4 %.

Kjente eiksmarkinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Neste stopp...Eiksmarka! Eiksmarka Vel 1950-2000, Gard Espeland, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]