Claude Monet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Claude Monet
Oscar-Claude Monet
Claude Monet 1899 Nadar crop.jpg
FødtOscar-Claude Monet
14. november 1840[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ParisRediger på Wikidata
Død5. desember 1926[2][4][5][6]Rediger på Wikidata (86 år)
GivernyRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière de GivernyRediger på Wikidata
Ektefelle Camille Doncieux (18701879)[7], Alice Hoschedé (18921911)Rediger på Wikidata
Barn Jean Monet, Michel MonetRediger på Wikidata
Utdannet ved École nationale supérieure des Beaux-ArtsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Fransk
FeltMalerkunst
Elev avCharles Gleyre
Signatur
Claude Monets signatur

Oscar-Claude Monet (født 14. november 1840 i Paris i Frankrike, død 5. desember 1926) var en fransk impresjonistisk maler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Claude Monets hus og hage i Giverny, fotografert 2013.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Som femåring flyttet Claude med sin familie til Le Havre, hvor han senere begynte på tegneskole.

Monet hadde i utgangspunktet tenkt å bli tegner, men da han var atten år ble han overtalt til å begynne å male av maleren Eugene Boudin. Monet reiste til Paris og begynte å studere malerkunst der.

Maler[rediger | rediger kilde]

Oscar-Claude Monet begynte som landskapsmaler. Mens han malte bildene sine stod han alltid ute. Han mente bildene måtte gjøres ferdig på stedet. På grunn av fargen og den stadige lysforandringen i naturen, mente Monet at han måtte jobbe raskt med bildene. Han hadde for dårlig tid til å blande sammen fargene, så han la fargene rett på lerretet med lette strøk.

Kunstretningen Claude Monet var med på å utvikle er den som kalles impresjonismen. Ordet stammer fra det franske «impression» som betyr «inntrykk». Disse malerne var ikke så opptatt av motivet som av inntrykkene de fikk av naturen. Monet sa engang at han ønsket at han ble født blind og så fikk synet tilbake, da kunne han begynne å male uten å vite hva han malte. Monet malte ofte flere bilder av samme motivet, men med forskjellige farger og lyssetting.

Vinteren 1895 oppholdt han seg i Sandvika i Bærum og malte en rekke bilder med lokale motiver. Det mest kjent er gamle Løkke bro i Sandvika. Maleriet ble hjemkjøpt på 1990-tallet da det var lagt ut for salg. Kjøpet ble finansiert av Den norske Arbeidsgiverforening, nå NHO. Maleriet befinner seg i Nasjonalgalleriets samlinger. Et annet kjent bilde med lokalt motiv er Kolsåstoppen.

I juni 1861 sluttet Monet seg til det første regimentet av det afrikanske lett kavaleriet som var utstasjonert i Algerie, Der skulle han etter planen være utstasjonert i en periode på 7 år. Men bare to år senere ble han hardt rammet av tyfoidfeber. Hans tante, Marie-Jeanne Lecadre, intervenerte ham for å få ham ut av hæren dersom han gikk med på å fullføre et kunst-kurs ved en kjent kunstskole.

Etter utbruddet av den fransk-prøyssiske krig i juli 1870 søkte Monet tilflukt i England i september dette året. Mens han var der studerte han maleriene til kjente kunstnere som John Constable og William Turner Joseph Mallord.

I mai 1871 forlot han London for å flytte til Zaandam, i Nederland, hvor han gjorde tjuefem malerier og det nederlandske politiet mistenkte ham for å drive revolusjonære aktiviteter mot staten. I oktober eller november 1871, vendte han tilbake til Frankrike. Monet levde fra desember 1871 til 1878 i Argenteuil, en landsby på høyre bredd av Seinen nær Paris. I 1874 kom han tilbake til Nederland.

Monet og Camille Doncieux hadde giftet seg rett før krigen, den 28. juni 1870. Og etter deres ekskursjon til London og Zaandam, hadde de flyttet til Argenteuil, i desember 1871. Det var på denne tiden at Monet malte ulike arbeider av det moderne liv. Camille ble syk i 1876. De hadde en sønn sammen, Michel, som ble født den 17. mars 1878. Den 5. september 1879, døde Camille Monet av bekkenkreft i en alder av 32 år, Monet malte henne da hun lå på dødsleiet.

Claude Monet døde 5. desember 1926 i Giverny, 86 år gammel. Han ligger gravlagt i Giverny. Claude Monets allé i Sandvika er oppkalt etter ham.

Det bildet som gav denne kunstnergruppen navnet impresjonister, er Monets kjente bilde «Impresjon av soloppgang».

Monet malte ofte serier med bilder av det samme motivet, malt på forskjellige tider av dagen eller på forskjellige årstider. På denne måten fikk han vist hvordan et motiv skifter karakter avhengig av lys og farge. Katedralbildene er eksempler på en slik serie.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b BeWeB, BeWeb person ID 1742, besøkt 12. februar 2021
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 41672
  4. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 153770
  5. ^ Roglo, Roglo person ID p=claude;n=monet;oc=1
  6. ^ GeneaStar, GeneaStar person ID monetc
  7. ^ «Claude Monet (1840-1926)», publisert i BBC Online

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]