Hopp til innhold

Kolsås (sted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kolsås
Beliggenhet
Kart
Kolsås
59°54′49″N 10°30′43″Ø

Kolsås (tradisjonelt uttalt Kørsås, IPA: [²køʂɔːs]) er et strøk i Bærum kommune i Akershus fylke. Det ligger på sørvestsiden av høydedraget Kolsås, som det også har navn etter. Kolsås består av flere nabolag, som Lensmannsjordet, Løkenhavna, Haugergrenda og Kolsåsstien. Stedet er kjent for militærbasen Kolsås leir, der NATOs nordkommando tidligere holdt til.

Kolsåsbanen

[rediger | rediger kilde]

I 1930 ble Kolsåsbanen (som da het Bærumsbanen) forlenget til Kolsås. A/S Bærumsbanen var dengang et eget selskap, som hadde blitt opprettet i 1924. I 1944 ble Bærumsbanen innlemmet i Oslo Sporveier, og strekningen fra Nationaltheatret til endeholdeplassen Kolsås fikk navnet Kolsåsbanen. Banen ble midlertidig stengt 1. juli 2006 i forbindelse med oppgradering til metrostandard. Strekningen Jar til Bekkestua ble trafikkert med trikk fra 20. august 2007.

Stasjonene på Gjettum og Hauger er greie utgangspunkt for turer på Kolsås.

Kolsås leir

[rediger | rediger kilde]

Kolsås leir er delt inn i et daganlegg og ett fjellanlegg. Fjellanlegget ligger inne i fjellet, mens daganlegget betegner de delene av leiren som ligger utenfor fjellet. Tidligere var dette tilholdsstedet til NATOs nordkommando. Etter at den kalde krigen var over flyttet NATO ut og blant andre Forsvarets logistikkorganisasjon (tidligere Hærens forsyningskommando) og Akershus kommandantskap har tatt over leiren. På grunn av leirens gode idrettstilbud var også Hans Majestet Kongens Gardes idrettskompani forlagt her.