Hopp til innhold

Bærumsmarka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bærumsmarka
Skuta i Bærumsmarka
LandNorges flagg Norge
Areal63 km²
Kart
Bærumsmarka
60°00′N 10°31′Ø

Bærumsmarka er et område i Bærum kommune i Akershus, som regnes som en del av Oslomarka. Bærumsmarka har et areal på omtrent 63 kvadratkilometer, og avgrenses av tettbebyggelsen i Bærum i sør, Sørkedalen i øst, Lommedalen i vest og Krokskogen i nord.[1] Geologisk tilhører området Oslofeltet, og Bærumsmarka faller omtrent sammen med Bærumskalderaen.

Bærumsmarka er et populært turområde, og det finnes flere serveringssteder for turister i området. Vensåsseter, Haslumseter, Brunkollen, Nygård, Gardlaus, og KIF-hytta har servering sommer og/eller vinter. Den Norske Turistforening driver «barnas tursted», Sæteren Gård, med aktiviteter, klatretårn, servering og overnatting.

De største toppene er Tjæregrashøgda (485 moh), Skutehøgda (359 moh), Norde Kolsås (380 moh), Lille Kolsås (290 moh), Gråmagan (296 moh) og Søndre Kolsås (342 moh).

I 1985 ble foreningen Bærumsmarkas Venner[2] dannet. Foreningen arbeidet for å bevare Bærumsmarka mot fremtidig utbygging og fremme bruken av Bærumsmarka. Lokalhistorikeren Trygve Christensen var første leder av foreningen. Den ble nedlagt i 2013.


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]