Samfunnspartiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen gjelder Samfunnspartiet grunnlagt 1985. For Samfundspartiet fra mellomkrigsåra, se Samfundspartiet.
Samfunnspartiet
LandNorge
Leder(e)Bjørn Dahl
Grunnlagt1985
IdeologiAnarkisme
Nettstedhttp://www.samfunnspartiet.info/
Øystein Meier Johannessen - Aksjon på Eidsvoll Plass foran Stortinget 21. august 2013 mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Øystein Meier Johannessen under «Aksjon mot snikinnmelding i EU» på Eidsvoll Plass foran Stortinget 21. august 2013. Han brenner han et hybridflagg, EU- flagget innmontert i det norske.
Tor Erling Staff i samtale med Øystein Meier Johannessen under aksjonen på Eidsvoll Plass foran Stortinget 21. august 2013 mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Samfunnspartiet er et norsk politisk parti. Det ble grunnlagt av Øystein Meier Johannessen i 1985 og beskriver seg selv som et anarkistisk parti, tuftet på nestekjærlighetens budskap i Det nye testamente og på humanismens idealer om å respektere menneskeverdet. Partiet er registrert i Partiregisteret.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff sto på valglista for Oslo og var medlem av Samfunnspartiet siden starten i 1985. Han sto som nummer to på valglista for Oslo ved Stortingsvalget i 2013.

Partiet har nominert en rekke kjendiser. Ikke alle disse nominasjonene har vært møtt med like stor glede av de nominerte. Til valget i Nordland 2005 ble det på partiets valglister ført opp blant andre daværende biskop Øystein I. Larsen, tidligere medlemmer av Kystpartiet og redaktører i flere aviser mot deres vilje. Flere av disse endte opp med å melde seg inn i andre partier for å kunne frasi seg plassen på Samfunnspartiets lister.

Blest rundt partiet[rediger | rediger kilde]

Terraskandalen[rediger | rediger kilde]

Våren 2007 gikk representanten Øystein Meier Johannessen på talerstolen under et kommunestyremøte i Hemnes. Han advarte mot investeringer i amerikanske kredittobligasjoner, etter at kommunen hadde tatt initiativ til å endre sine investeringer.

Kommunens investeringer ble flyttet over til verdipapirer utstedt av Citibank (et datterselskap av Citigroup), som hadde mye større risiko enn de tidligere investeringene.

Til tross for at han var tre ganger på talerstolen under møtet og skrev innlegg i Rana Blad[1] hvor han advarte og påpekte det som var innlysende risikofaktorer, og gjorde det før vedtaket ble fattet, ble han ikke hørt og forslaget ble vedtatt (noe som gjorde at Hemnes kommune ble involvert i Terra-skandalen).[2]

Bilbranner[rediger | rediger kilde]

17. oktober 2006 satte Meier Johannessen fyr på sin egen bil (som også ble brukt under et «bombestunt») utenfor rådhuset i Korgen i forbindelse med et møte i kommunestyret i Hemnes kommune, hvor han representerer partiet. Dette ble ifølge Meier Johannessen selv gjort som en protest mot Israel og USAs behandling av palestinerne. Politi og brannvesen ble kontaktet, og kommunestyremøtet ble avsluttet uten at sakslista ble fullført.[3][4][5][6]

6. september 2007 satte partileder Meier Johannessen nok en gang fyr på en bil, denne gang som en protest mot høringsutkastet til ny lov om motorferdsel i utmark. Aksjonen ble stoppet av politiet, og Meier Johannessen fikk beslaglagt valgmateriellet sitt, noe partiets advokat har bedt om en nærmere redegjørelse for bakgrunnen for.

Høsten 2008 førte han sin egen sak i retten i oppgjøret etter de to bilbrannene, og også dette skaffet stor oppmerksomhet i pressen, da han ba om å få sone i fengsel istedenfor å bli bøtelagt.[7]

Dyrehodene[rediger | rediger kilde]

Tirsdag 12. desember 2006 kom Samfunnspartiet og Meier Johannessen i media i forbindelse med en aksjon under et kommunestyremøte. Denne gangen ble en rekke sauehoder plassert på staker utenfor møtelokalet, som en protest mot det han mente var manglende demokratiforståelse i kommunestyret i Hemnes og mot at lokalavisa Rana Blad ifølge ham selv ikke hadde oppfylt sin samfunnsrolle.[8]

31. mai 2011 benyttet Meier Johannessen igjen avkappede dyrehoder i en politisk aksjon. Hestehoder ble montert på nidstenger utenfor Stortinget i det Meier Johannessen hevdet var en protest mot EU og høye energipriser.[9]

Også i 2017 benyttet partiet og leder Meier Johannessen nidstenger for å få oppmerksomhet. Denne gang var det et avkappet hestehode som ble plassert på en stang på Røst i protest mot oljeutvinning i Lofoten.[10]

Staten Nord-Norge[rediger | rediger kilde]

Partiet proklamerte i sin valgbrosjyre til fylkestingsvalget i Nordland 2007 at dersom Norge melder seg inn i EU mot et flertall av stemmene i Nord-Norge, kommer partiet til å jobbe for at Nord-Norge erklærer sin uavhengighet og danner en egen stat.

Kjendiser på valglister[rediger | rediger kilde]

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff sto oppført frivillig på valglista for Oslo og var medlem av Samfunnspartiet siden de startet opp i 1985.
Han sto som nummer to på valglista for Oslo ved Stortingsvalget i 2013. (Tor Erling Staff utformet blant annet partiets narkotikapolitikk.)

Partiet har ved flere valg hatt kjente personer på sine valglister mot deres vilje. Ved kommunevalget i 2007 var Otto Jespersen oppført på lista til bystyret i Oslo, noe han tok kraftig avstand fra.[11] Til Stortingsvalget 2013 hadde partiet blant andre Alex Rosén og Aylar Lie på sin valgliste i Nordland.[12]

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Hemnes kommunes velferd er satt i spill på den amerikanske børs». www.ranablad.no (norsk). 1. juli 2007. Besøkt 27. oktober 2020. 
 2. ^ «- «Samfunnsbølla» kunne hindret Terra-skandalen». www.vg.no. Besøkt 27. oktober 2020. 
 3. ^ «Lokalpolitiker tente på bilen i protest mot Israel». www.vg.no. Besøkt 27. oktober 2020. 
 4. ^ Aftenbladet, NTB, 17. oktober 2006: Tente på bilen i protest mot Israel Arkivert 19. april 2009 hos Wayback Machine.
 5. ^ «Satte i gang bilbrann foran skoleelever». www.ranablad.no (norsk). 17. oktober 2006. Besøkt 27. oktober 2020. 
 6. ^ «Demonstrerte med bilbrann». www.ranablad.no (norsk). 17. oktober 2006. Besøkt 27. oktober 2020. 
 7. ^ «Ba om å bli fengslet». www.ranablad.no (norsk). 3. oktober 2008. Besøkt 27. oktober 2020. 
 8. ^ «Aksjonerte med sauehoder». www.ranablad.no (norsk). 12. desember 2006. Besøkt 27. oktober 2020. 
 9. ^ Barstein, Henning Lillegård, Geir (31. mai 2011). «Satte opp avkappede hestehoder ved Stortinget». dagbladet.no (norsk). Besøkt 27. oktober 2020. 
 10. ^ Avisa Nordland, 24. juli 2017: Startet valgkampen med avkappet hestehode
 11. ^ «Otto Jespersen stiller til valg». www.vg.no. Besøkt 27. oktober 2020. 
 12. ^ Godkjente valglister i Nordland 2013 (pdf)[død lenke], Nordland fylkeskommune
 13. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. november 2013. Besøkt 26. november 2013. 
 14. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. september 2011. Besøkt 18. september 2011.