Citigroup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Citigroup
Citi.svg
388 Greenwich Street from Battery Park City North Esplanade.jpg
Org.formBørsnotert selskap
BransjeFinansielle tjenester, bank, International Standard Industrial Classification, finansielle serviceaktiviteter, unntatt forsikring og pensjonsfinansiering
Etablert16. juni 1812
Forgjenger(e)National City Bank of New York
Eier(e) BlackRock (2016), The Vanguard Group (2016)Rediger på Wikidata
Datterselskap Citibank, Citigroup Japan Holdings, Financial Group BanamexRediger på Wikidata
Eierandel i
8 oppføringer
Citigroup Center, One Court Square, Citibank, Citibank India, Banco Nacional de México, Citi Bike, Citigroup Global Markets Japan, Metalmark CapitalRediger på Wikidata
Hovedkontor 388 Greenwich StreetRediger på Wikidata
LandUSA
Produkt(er) Bank credit, forsikring, DepositsRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Sanford I. Weill
Styreleder John DuganRediger på Wikidata
Adm. dir. Jane Fraser (2021–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte 219 000[1] (2016)
Omsetning75 338 000 000 USD (2022)[2]
Resultat14 845 000 000 USD (2022)[2]
Markedsverdi172 550 000 000 USD (9. januar 2017)[3]
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Citigroup (NYSEC) er verdens største selskap innen finansielle tjenester, og også verdens største selskap.[4] Citigroup ble etablert i 1998, da Citicorp og Travelers Group ble fusjonert. Selskapet har over 200 millioner kunder i 100 ulike land.

CITI og CITI-senter er også navn på handlesentre som eies av Citigroup. Et slikt finnes blant annet i Tyskland, nær den tysk-danske grense ved Flensburg.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1812 ble The City Bank of New York etablert, som anses for å være Citigroups morselskap. Senere på 1800-tallet ble det dannet flere selskaper som senere skulle bli en del av Citigroup, for eksempel Schroders, Farmer's Loan and Trust, Travelers, Smith Barney, Bank Handlowy, Banamex og Golden State Bancorp. I 1866 hjalp National City Bank til med å finansiere den første transatlantiske kabelen, samt ekspansjonen av USAs jernbane. Banken var også en pionér på å låne ut penger til andre land. I årene 1902 til 1915 åpnet City Bank kontorer i Asia, Europa og Brasil, og ble dermed verdens største internasjonale bank. Citigroup har ofte dratt nytte av andres vanskelige situasjoner, og flere ganger snudd situasjonen til gevinst for begge parter; et eksempel på dette er da de gjorde det enkelt for hjemvendende soldater fra andre verdenskrig å få konto i banken.

Det moderne Citigroup ble etablert i 1998, da banken Citicorp og forsikringsselskapet Travelers Group fusjonerte. Dette var den første kombinasjonen av en bank og et forsikringsselskap siden depresjonen1930-tallet. Noen hevder at sammenslåingen var ulovlig, på grunn av en gammel lov som forbyr de to virksomhetene i å samarbeide.

I senere tid har Citigroup blitt kritisert for ulike saker, blant annet for tvilsomme transaksjoner knyttet til den såkalte Enron-skandalen. Ifølge en statlig rapport hadde Citigroup hjulpet Enron med å skjule sine gjeldsposter.

Citigroup har også blitt sterkt kritisert fra andre hold. Blant annet finnes det påstander om at de har diskriminert svarte i USA ved å ha gitt dem dårligere lånevilkår enn sine øvrige kunder. Selskapet står også bak byggingen av en særdeles kontroversiell oljeledning i Ecuador, som har ført til store ødeleggelser av regnskogen.

Den 29. september 2008, i forbindelse med krisen i amerikansk finans, forsøkte Citigroup å kjøpe opp den skrantende storbanken Wachovia, men ble trumfet den 3. oktober av et bedre tilbud fra Wells Fargo.

Datterselskaper[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]