Gunn-Britt Retter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunn-Britt Retter
Gunn-Britt Retter smilende.jpg
Født31. mai 1971Rediger på Wikidata (49 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Norske Samers RiksforbundRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gunn-Britt Retter (født 31. mai 1971) er en norsk samisk politiker fra Nesseby i Finnmark. Hun var sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund i to perioder (2005-2013). Hun arbeider som leder av arktisk miljøavdeling i Samerådet. Hun er leder for Unjárgga Sámiid Searvi (Nesseby Sameforening) og var organisatorisk nestleder i Norske Samers Riksforbund 2012–2014[1].

Gunn-Britt Retter er født og oppvokst i den sjøsamiske bygden Unjárga (Nesseby) i Varangerfjorden i Øst-Finnmark. Hun er utdannet lærer ved Samisk høgskole i Kautokeino og har mastergrad i tospråklige studier fra University of Wales. Hun har siden 2001 jobbet med arktiske miljøsaker, først som ansatt hos Indigenous Peoples' Secretariat (IPS) i København, og siden som leder av Arktis- og miljøavdelingen hos Samerådet. Retter er styremedlem ved Samisk høyskole.

I sin posisjon som leder av Arktisk- og miljøavdelingen i Samerådet, har Retter engasjert seg i saker vedrørende urfolk og urfolkskunnskap i relasjon til klimaendringene, biomangfold, språk, forurensning og forvaltning av naturressurser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Landsstyret 2012-2014». nsr.no. Norske Samers Riksforbund. Besøkt 19. november 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]