Taunton (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Taunton
Tauntonchurch.jpg
Tårnet på St. James Church ved County Ground
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktTaunton Deane
Admin. grevskapSomerset
Seremon. grevskapSomerset
StatusBy (town)
PostnummerTA1
Retningsnummer01823
Areal16,32 km²
Befolkning64 621 (2011)
Bef.tetthet3 705,82 innb./km²
Kart
Taunton
51°01′09″N 3°06′00″V

Taunton er administrasjonsbyen i Somerset i England i Storbritannia. Den er også administrasjonssenter for distriktet Taunton Deane. Navnet er en sammentrekning av Tone Town, fra elven Tone som renner gjennom byen. I henhold til folketellingen i 2011 hadde byens storbyområde (built up area) en befolkning på 64 621.[1]

Byen gjennomgår en fornyelseprosjekt for videre utvikling av byens sentrum. Den har flere transportforbindelser som støtter Tauntons sentrale rolle i økonomi og handel. Disse har omfattet vannkanalen Grand Western Canal som nådde Taunton i 1839 og jernbanens ankomst i 1842. I Taunton er sykehuset Musgrove Park Hospital lokalisert og County Ground til Somerset County Cricket Club. Her er også den militære bataljonen 40 Commando, Royal Marines, stasjonert. Sentrale Taunton er en del av den årlige kretsen West Country Carnival. Byen har også arrangert et stort blomstershow siden 1866 og som er lokalisert i Vivary Park.[2] Organisasjonen United Kingdom Hydrographic Office er lokalisert i Admiralty Way.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Krigsminnemonumentet i Tauntons sentrum.

Det er mulig at det romersk-britisk landsby ved forstaden Holway. Byen har mer enn 1000 år med religiøs og militær historie. Kong Ine av Wessex reiste forsvarsvollet omkring år 700. Et kloster ble etablert på 900-tallet og festningen Taunton Castle som har også sin opprinnelse i den angelsaksiske perioden og ble senere lokaliseringen av et nonnekloster. Normannerne bygde senere en festning i stein som kom til å tilhøre biskopen i Winchester. De nåværende i stor grad rekonstruerte bygningene er i den indre gårdsplassen som nå huser Museet i Somerset og Somersets militære museum. Det var gjennom biskopen at «Tauntonmennene» fikk sitt første charter av kong Edvard i 904. Charteret ga dem frihet fra all skatt til kronen og grevskapet. Før Domesday Book ble nedtegnet i 1086 hadde Taunton blitt en krets (borough) med betydelige privilegier. Den ble styrt av en embetsmann utpekt av biskopen.

I middelalderen ble det holdt store markeder og festivaler i byen, som særlig var kjent for ulltøyet kjent som «Tauntons». I 1627 ble den inkorporert, og korporasjonen styrte inntil 1792. Da falt charteret bort fordi det var for få medlemmer i korporasjonen, og et nytt ble ikke utstedt før i 1877. Mot slutten av det 1700-tallet gikk det nedover med den engelske ullindustrien, og silkeveving ble introdusert.

Høsten 1685 bodde George Jeffreys i Taunton under de blodige rettsmøtene etter slaget ved Sedgemoor.

Under andre verdenskrig var Bridgwater og Taunton-kanalen en del av Taunton Stop Line, en forsvarslinje ment å skulle stoppe en eventuell tysk invasjon. Det er fortsatt mulig å se små bunkere langs kanalen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Taunton har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2011 Census Key Statistics tables» Arkivert 20. mars 2014 hos Wayback Machine. (PDF). ONS 2011 census data. North Curry Action Group.
  2. ^ «Vivary Park» Arkivert 23. juli 2011 hos Wayback Machine.. European Garden Heritage Network - EGHN
  3. ^ «Contact Us». UKHO
  4. ^ «Taunton Deane — Lisieux Civic Twinning Link» Arkivert 3. januar 2014 hos Wayback Machine.. Somerset County Council.
  5. ^ «Twin Town Königslutter». Friends of Taunton

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]