Mary Quant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Quant
Mary Quant (1966) (cropped).jpg
Mary Quant i 1966.
Født11. feb. 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (93 år)
BlackheathRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Motedesigner[5]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Goldsmiths (–1955), Blackheath High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Alexander Plunket Greene (1957–)[6][7]Rediger på Wikidata
Far Jack Quant[8]Rediger på Wikidata
Barn Orlando Plunket GreeneRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen, kommandør av Order of the British Empire, Royal Designer for Industry (1969)[9], Companion of Honour (2022)[10]Rediger på Wikidata

Mary Quant (født 11. februar 1934) er en britisk moteskaper, en av mange moteskapere som påberoper seg at de oppfant miniskjørtet og hot-pants.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Quant ble født i London, men flyttet til Kent under andre verdenskrig. Hun studerte illustrasjon ved Goldsmith's College før hun startet å arbeide med å lage motehatter.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I oktober 1955 slo hun seg sammen med sin man Alexander Plunkett Greene og en regnskapsfører ved navn Archie McNair, og de åpnet en klesbutikk i Kings Road i London som de kalte Bazaar.

Etter den positive responsen til et par «galehus-pysjer» som ble skapt for åpningen, og misfornøyd med variasjonen på klær som var tilgjengelige for henne, bestemte Quant seg for å lage sin egen kleskolleksjon. Til å begynne med arbeidet hun alene, men snart hadde hun en håndfull produksjonsarbeidere som produserte de uvanlige klærne som syntes var morsomme.

Hennes skjørt ble kortere og kortere i tiden etter 1958, en utvikling som hun så på som praktisk og frigjørende, og som gjorde det mulig for også kvinner å løpet etter bussen. Miniskjørtet, som hun helt klart er mest kjent for, ble en av de grunnleggende motene på 1960-tallet. Miniskjørtet ble utviklet forseg av Andre Courrèges, og det er uoverensstemmelse over hvem som kom på ideen først.

I tillegg til miniskjørtet er Quant ofte kreditert for å ha oppfunnet de fargede og mønstrede strømpebuksene som vanligvis ble brukt sammen med plagget, skjønt disse er også kreditert til Cristobal Balenciaga.

Selv om det ikke er sikkert at Quant oppfant disse er det helt klart at hun i all hovedsak er ansvarlig for at de ble så populære som de ble, særlig siden Bazaar var en populær butikk for de motebeviste «Chelsea-klikken» fra det «svingende» London. Innen 1961 hadde Quant åpnet sin andre Bazaar i Knightsbridge og innen 1963 hadde hun startet å eksportere til USA. For å klare etterspørselen startet Quant med masseproduksjon gjennom å etablere Ginger Group.

Hennes popularitet var størst på midten av 1960-årene, som var tidspunktet da hun produserte de farlig korte mikro-miniskjørtene, «malerskrin»-makeup og regnfrakker av plast. Hun ble beskrevet som den ledende moteskaper utenfor Paris.

I 1966 ble Quant hedret med utnevnelse til offiser av Order of the British Empire for sin tjeneste i moteindustrien.

Sent på 1960-tallet lanserte Quant shortsen «hotpants», som var hennes største moteskapelse. Gjennom 1970- og 1980-årene konsentrerte hun seg om ting til hjemmet og makeup.

I 2000 trakk hun seg tilbake fra jobben som leder for Mary Quant Ltd, hennes kosmetikkselskap, etter et japansk oppkjøp. Det er over 200 Mary Quant Colour-butikker i Japan hvor hennes moter fortsatt er veldig populære.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, «Mary Quant», RKD kunstner-ID 254370[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 150094, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=mary;n=quant[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 40184750[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Fashion Model Directory, FMD designer ID mary-quant, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The Peerage person ID p20445.htm#i204448, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ arkiveringsdato 9. januar 2021, arkiv-URL web.archive.org, www.thersa.org, besøkt 9. januar 2021[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ «New Year Honours List 2023: High Awards»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]