Marionett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marionetter fra Theater Plön i Tyskland.
Marionetter fra Theater Plön i Tyskland.
I overført betydning betyr marionette en person som bli styrt av andre. Bildet viser to amerikanske demonstranter som protesterer mot Vietnamkrigen i 1967 ved å framstille den amerikanske imperialismen som styrer det daværende, proamerikanske regimet («marionetteregjeringa») i Saigon.

Marionett eller marionette er en spesiell type figurteaterdokke som har bevegelige ledd og som blir styrt ovenfra med snorer eller staver, til forskjell fra for eksempel hånddukker eller skyggeteaterdokker. Marionettdukker er vanskelige å føre, men kan til gjengjeld bevege seg mer realistisk og framstå som mer levende enn andre dokker.

I overført betydning kan ordet «marionett» også brukes om en person som ikke har en egen vilje, men lar seg styre og bruke av andre som er mektigere, altså med samme betydning som det norske «nikkedukke». Ordet brukes da ofte i sammensetninger som marionettregjering eller marionettregime.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «marionett» kommer av det franske Marionette, det vil si «Lille Marion», som var navn på den unge jomfru Maria som ble framstilt ved hjelp av dokker i flere populære kirkespill i Frankrike i middelalderen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

En enkel marionettedokke fra Mexico.

Marionetteteateret har lange tradisjoner innen dokketeaterkunsten, men hadde sin glanstid på 1800-tallet, særlig i Mellom-Europa og Storbritannia. En kjent marionett er den italienske barnebokskikkelsen Pinocchio fra 1881.

I nyere tid har figurteateret tatt i bruk både marionetter, hånd- og maskedukker sammen med levende skuespillere på scenen i stykker både for barn og voksne.

Det har vært flere kjente dokke- og marionettmakere, også billedkunstnere, særlig på 1900-tallet og i Tsjekkia og Tyskland. Marionetter blir i dag også solgt som pyntegjenstander og leketøy, blant annet i suvenirbutikker i Praha.

Marionetteater har ikke vært vanlig i Norge, men Birgit Strøms marionettfigur Titten Tei ble svært populær og kjent i hele landet da han opptrådte i TV-program for barn og voksne på NRK fra 1971 til 1990.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]