Hopp til innhold

Nøtteknekkeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nøtteknekkeren

Snefnuggenes dans

Nøtteknekkeren og musekongen (Nussknacker und Mausekönig) er et eventyr skrevet av den tyske romantiske forfatteren E. T. A. Hoffmann i Berlin i 1816.[1] Alexandre Dumas' versjon av historien fra 1844 ble i 1892 gjort til en ballett av Peter Tsjajkovskij og originalt koreografert av Marius Petipa og uroppført i St. Petersburg. Nøtteknekkeren er en av verdens mest kjente balletter og appellerer både til barn og voksne, og oppføres rundt juletider på teater- og operascener i hele verden. I Norge settes Nøtteknekkeren årlig opp ved operaen i Oslo og ved operaen i Festiviteten i Kristiansund

Balletten handler om en rik familie, Stahlbaum, som har en fest på julaften.

Det er julekveld. Herr Drosselmeyer, onkelen til Stahlbaum-barna, sitter i dukkeverkstedet og arbeider med gave­ne han skal ha med seg til julefest hos Stahlbaum. Han er særlig fornøyd med Nøtteknekkerdukken, som er en gave til Stahlbaums datter Clara. Med tryllesta­ven sin får han sceneteppet til å gå opp, så vi kan se inn i stuen hos familien Stahlbaum.

Her forbereder man seg til å motta gjestene. Lille Clara, som er så spent at hun nesten ikke kan vente, prøver å titte inn i stuen hvor juletreet blir pyntet, men hun forstyrres og må gjemme seg bak en stol. Herfra ser hun Drosselmeyer som kommer og forteller hennes mor om den spesielle gaven han har med til Clara – men fra gjemmestedet sitt kan hun ikke se hva det er. Fru Stahlbaum gleder seg også til julefesten fordi da får hun anledning til å danse. Herr Stahl­baum er stresset og nervøs for at de ikke skal rekke å bli ferdige til gjestene kommer.

Da de voksne er ute av syne, våger Clara seg fram fra skjulestedet, men nå forstyrres hun av broren Fritz. Han vil også se hva som foregår i stuen, og de ryker nesten i tottene på hverandre, men stoppes av Dadda, som får beroliget dem akkurat i tide, for nå åpner herr og fru Stahlbaum stuedøren. og Clara får se juletreet for første gang.

I stuen venter også besteforeldrene til Clara og Fritz med gaver. Clara får en ballerinadukke og Fritz en tinnsoldat. Og så begynner alle gjestene å komme til julefesten. Herr Stahlbaum ønsker velkommen, og fru Stahlbaum arrangerer en dans for alle barna. Clara og Fritz viser frem gavene sine mens de voksne drikker et velkomstglass, og så fortsetter dansen helt til Herr Drosselmeyer plutselig står i stuen med tryllestaven sin. Clara forgår nesten av spenning, for hun vet at Drosselmeyer har en spesiell gave til henne.

Men først deler Drosselmeyer ut gavene til alle de andre barna og underholder bade barn og voksne med sine mekaniske dukker og overraskende tryllekunster. Clara må vente helt til fru Stahlbaum serverer kaffe for de voksne og hovmesteren deler ut søtsaker til alle barna. Men endelig roper Drosselmeyer på henne og avslører hva han har gjemt under kappen: Nøtteknekkerdukken.

Clara taper straks hjertet til denne spesielle dukken, og Fritz blir misunnelig og prøver å ta den fra henne. Det lykkes, men han mister dukken i gulvet, og den går i to deler. Clara er utrøstelig, men Drosselmeyer vet igjen råd og reparerer Nøtteknekkerdukken med et håndkle. Roen forstyrres av en mus som har forvillet seg inn i stuen og skremmer alle gjestene. Hovmesteren får jaget den bort, og for å avlede tankene fra denne hendelsen, oppfordrer herr Stahlbaum alle de voksne til en felles dans.

Når den er slutt, er klokken blitt mange. Det er tid for oppbrudd, og gjeste­ne tar farvel. Lille Clara og Fritz bringes til sengs, lysene slukkes, og herr og fru Stahlbaum er enige om at det var en vellykket julefest. De går til ro, og alt er stille. Men nå skjer det noe uventet: Drossel­meyer kommer ut fra den store klokken i stuen og rører med tryllestaven sin ved Nøtteknekkerdukken, som Clara har glemt. Nå kan han ta bort handkleet, og dukken er hel igjen. Clara kommer listende tilbake til stu­en og leter etter Nøtteknekkerdukken. Hun finner den og oppdager til sin overraskelse at den er så god som ny igjen. En liten mus dukker frem under bordet og skremmer Clara. Og mens klokken slår tolv, myldrer det frem den ene musen etter den andre. De omringer Clara og vil ha tak i Nøtteknekkeren. For å redde den, kaster Clara ballerinadukken sin til dem og besvimer av skrekk.

Nå dukker Drosselmeyer opp igjen og setter fart i begivenhetene. Juletreet vokser og vokser – og Fritz går i søvne og blir forvandlet til soldat. Musene holder på å organisere seg, og soldaten sammenkaller troppene sine for å kjempe mot dem.

Det kommer til et kjempeslag mellom mus og soldater, og først ser det ut som om soldatene vil vinne. Men da dukker Musekongen og Musedronningen opp, og kamplykken snur seg. Nå blir solda­tene jaget på flukt, og Musedronningen har tatt Claras ballerinadukke til fange.

Clara prøver å få den tilbake, men blir tatt av Musekongen. Men ut av leketøyskapet kommer Nøtteknekkeren som en reddende engel. Han er forvandlet til stor størrelse og redder Clara ut av Musekongens klør. Deretter utfordrer han Musekongen til duell. Skrekkslagen ser Clara at Musekon­gen får tak i et sverd og at Nøtteknekkeren er i vanskeligheter. Med skoen sin slår hun Musekongen i ett av hans mange hoder og greier å forstyrre ham slik at Nøtteknekkeren kan uskadeliggjøre ham.

Clara segner om på gulvet av sinnsbevegelse. Det siste hun ser er Nøtteknekkeren som bukker for henne. Da hun slår øynene opp igjen, er det Drosselmeyer som vekker henne, og hun oppdager at hun er blitt til en ung dame.

Drosselmeyer presenterer henne nå for Nøtteknekkeren, som er blitt forvandlet til en ung, vakker prins. Clara danser med Nøtteknekkerprinsen, men de avbrytes av Snedronningen som skiller dem fra hverandre og kaller inn alle snefnuggene. Gjennom snøen prøver Clara og Nøtteknekkerprinsen å finne hverandre igjen, og til slutt får de Snedronningens velsignelse til å dra videre på sin ferd.

Drosselmeyer og to små nisser kom­mer inn med sleder som skal føre Clara og Prinsen til «Landet fullt av søtsaker». Snedronningen og alle snefnuggene ønsker dem lykke på reisen.

Drosselmeyer vekker alle blomstene til live i vinterlandskapet. De bringer ham til Limonadeelven som renner til «landet fullt av søtsaker». Bak elven vokter Musedronningen over ballerinadukken, som nå er blitt til en virkelig, levende ballerina, Sukkerfeen. Hun lengter etter a bli befridd fra sitt fangenskap, men de små musene holder henne fast.

Nøtteknekkerprinsen og store Clara kommer på sleden, og ved hjelp av Drosselmeyers tryllestav lykkes det Prinsen å beseire Musedronningen, som nå føres bort av Limonadeelven. Dermed er Sukkerfeen befridd. I takknemlighet inviterer hun sine redningsmenn inn til «Landet fullt av søtsaker». Her blir Clara og Nøtteknekkerprinsen underholdt med en rekke danser.

Hvis man ser godt etter, vil man oppdage at det faktisk er Claras mor, fru Stahlbaum, som dukker opp igjen i Claras drøm, nå som arabisk kaffedamp ut av en kjempestor kaffekanne. Hovmesteren er blitt til Mme. Bonbonnière (Mor Sukkergodt), med en musse søtsaker i forkleet. Den kinesiske og russiske sprellemannen er blitt levende, og små marsipanpiker danser med det røde båndet til marsipangrisen. Sukkerfeens kavalerer oppvarter Clara, mens Sukkerfeen byr Nøtteknekkerprinsen opp til dans. Sammen danser de den store pas de deux med Clara som beundrende tilskuer.

Men alle drømmer – både onde og gode – tar en slutt. Drosselmeyer bringer Clara tilbake til Stahlbaums stue og virkeligheten. Clara våkner opp tidlig juledags morgen med dukkene, Nøtteknekkeren og ballerinadukken, i armene og tenker tilbake på en fantastisk drøm.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Den store rollen Dagsavisen

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]