The Wolf of Wall Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Wolf of Wall Street
Generell informasjon
SjangerDramakomedie - Krim
Utgivelsesår2013
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMartin Scorsese
ProdusentRiza Aziz
Leonardo DiCaprio
Emma Tillinger Koskoff
Joey McFarland
Martin Scorsese
ManusforfatterTerence Winter
basert på memoir av Jordan Belfort
MusikkHoward Shore
SjeffotografRodrigo Prieto
KlippThelma Schoonmaker
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio
Jonah Hill
Matthew McConaughey
Jean Dujardin
Kyle Chandler
Jon Favreau
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Wolf of Wall Street er en amerikansk biografisk krim og dramakomedie fra 2013.

Film-manuskriptet er skrevet av Terence Winter, og den er regissert av Martin Scorsese. Den baserer seg på et memoir av Jordan Belfort. Filmen sentrerer seg rundt Jordan Belfort, en aksjemeglerWall Street som måtte sitte 20 måneder i fengsel etter å ha innrømmet å ha drevet en "Pump & Dump" svindel samt hvitvasking av penger. Han fikk redusert fengselsstraff fordi han samarbeidet med politiet, og tystet på tidligere kollega og samarbeidspartnere.

Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen som Belfort, og har Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin og Kyle Chandler som noen av sine hovedmotspillere.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1987 får Jordan Belfort jobb som aksjemegler på Wall Street for firmaet L.F. Rothschild, ansatt under Mark Hanna. Han blir raskt lokket inn i den narkotika-drevne aksjemegler-kulturen. Men Jordan Belfort mister jobben senere samme år, etter Black Monday - det største børsfallet på én dag i historien. Han finner deretter jobb for ett annet aksje-firma, basert på Long Island. Takket være hans veldig aggressive stil, og skyhøye provisjoner, tjener Jordan snart en liten formue.

Jordan blir etter hvert venn med en nabo Donnie Azoff (spilt av Jonah Hill) og de to grunnlegger snart deres eget selskap. De rekrutterer flere av Jordans venner, som Jordan trener i å selge aksjer. Jordans taktikk og salgskunnskaper bidrar i stor grad til suksessen deres, som innebærer å blåse opp prisene på en aksje gjennom å gi villedende, positive uttalelser for å selge alle aksjene til en kunstig forhøyet pris. Men når de selger de overvurderte verdipapirene, faller askje-prisen enormt. Kunder som ble narret til å kjøpe disse aksjene, til den alt for høye prisen, sitter deretter igjen med aksjer som plutselig var mye mindre verdt enn det kjøperne opprinnelig betalte for dem.

Jordan gir firmaet ett nytt navn, Stratton Oakmont, i 1989. Jordan blir enormt vellykket, og han glir lett inn i en dekadent livsstil, som består av prostituerte og narkotika. Han har også en affære med en kvinne som heter Naomi Lapaglia. Men når hans kone oppdager dette, skiller Jordan seg fra henne - og gifter seg med Naomi i 1991. I mellomtiden begynner både Securities and Exchange Commission, og FBI, å etterforske Stratton Oakmont.

I 1993 tjente Jordan ulovlig 22 millioner dollar på tre timer, men dette fører også til økende oppmerksomhet fra FBI. For å skjule pengene sine åpner Jordan en hemmelig bankkonto i Sveits, gjennom den korrupte bankmannen Jean-Jacques Saurel. Denne kontoen står under navnet til Naomis tante Emma, ​​som er britisk statsborger og dermed utenfor rekkevidden til amerikanske myndigheter. Jordan bruker sin kone og svigerfamilien til vennen Brad Bodnick, som har pass fra europeiske land, til å smugle alle pengene deres til Sveits.

Men Jordan får vite, fra sin privatetterforsker, at FBI avlytter alle telefonene deres. Jordans far råder Jordan til å forlate Stratton Oakmont, og ligge lavt samtidig Jordans advokater skal forsøke å forhandle frem en avtale - i håp om å holde Jordan utenfor fengsel. I 1996 er Jordan, vennene hans, og deres koner på en yacht til Italia når de får vite at tante Emma har dødd av et hjerteinfarkt. Jordan bestemmer seg for å reise til Sveits umiddelbart, for å gjøre opp bankkontoen og få tak i alle pengene deres.

For å unngå grensekontroller beordrer han yacht-kapteinen til å seile helt til Monaco, men skipet deres kantrer i en storm. Ett fly blir sendt for å redde dem, men underveis til Genève, får flyet problemer fordi en måke flyr inn i motoren. Jordan tar dette som et tegn fra Gud, og bestemmer seg for å bli helt edru.

To år senere blir Jordan arrestert av FBI. Fordi alle bevisene mot ham er overveldende, samtykker Jordan til å samle bevis mot flere av hans tidligere kollegaer sine i bytte mot lavere straff. I tillegg forteller Naomi til Jordan at hun ønsker å skilles fra ham, og hun krever full omsorg for datteren og sønnen deres.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]