Austin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Austin
Austin
Fra sentrum av Austin, Texas
Land USA USA
Delstat Texas Texas
Fylke Travis County
Tidssone −6
Areal 669,3 km²
Befolkning 820 611 (2011)
Bef.tetthet 1 226,07 innb./km²
Politikk
Borgermester Shelly "Lee" Leffingwell

Kongressbygningen i Austin.

Austin er hovedstad i den amerikanske delstaten Texas, har 820 611 innbyggere innen bygrensene (2011), og er en del av et større urbant område med over en million innbyggere.

Byen ble grunnlagt i 1835 under navnet Waterloo, navnet ble imidlertid forandret i 1838 til Austin, etter Stephen F. Austin.

Byen ligger i fylket Travis County ved Coloradoelven, som slynger seg gjennom sentrum og er oppdemmet i tre innsjøer som deler byen i to. Med delstatsuniversitetet beliggende like nord for bysentrum, er Austin preget av studentbefolkningen og er kjent både for sitt livlige natteliv, sine blomstrende konsertscener, som inkubator for innovative IT-selskaper og et utviklingssenter for sivil og militær teknologi. Tradisjonelt har imidlertid bomull og kveg vært de viktigste handelsvarene.

Byen er hvert år sete for den amerikanske musikkbransjens store konferanse og festival, South By Southwest (SXSW), som trekker tusenvis av band, platebransjefolk, konsertarrangører og fans til byen.

Blant de mer kuriøse innslagene er verdens største urbane flaggermuspopulasjon, som hver sommer slår seg ned under broen Congress Avenue. I motsetning til mange andre amerikanske storbyer er Austin vel tilrettelagt for sykkeltrafikk, og syklisten Lance Armstrong er blant de mest berømte innbyggerne.