U-571

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
U-571
Generell informasjon
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde116 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJonathan Mostow
ProdusentDino De Laurentiis
MusikkRichard Marvin
Foran kamera
MedvirkendeMatthew McConaughey
Bill Paxton
Harvey Keitel
Jon Bon Jovi
Thomas Kretschmann
Will Estes
Jack Noseworthy
Annen informasjon
Budsjett$62 million
Prod.selskapUniversal Studios
Eksterne lenker

U-571 er en amerikansk krigsfilm fra 2000 regissert av Jonathan Mostow. Handlingen er lagt til andre verdenskrig. En tysk ubåt blir ødelagt, og skip fra US Navy planlegger å borde skipet for å skaffe Enigma-kodemaskinen. Handlingen ble filmet i Middelhavet.

Filmen gikk bra på amerikanske kinoer, ble godt mottatt av kritikerne i USA og ble tildelt en Academy Award for beste lydredigering. Filmen var basert på virkelige hendelser, og fremstillingen av det som egentlig skjedde har tiltrukket seg betydelig kritikk. Historikere har kalt filmen en forvrenging av historien for å selge filmen for det amerikanske publikum. I virkeligheten var det mannskap fra det britiske HMS Bulldog som først fikk tak i en Enigma-maskin (fra den tyske U-110 i Nord-Atlanteren i mai 1941), mange måneder før USA gikk inn i krigen.

De allierte styrkene fikk tak i flere Enigma-maskiner og tyske kodebøker under andre verdenskrig. Nesten alle disse maskinene ble funnet av britiske styrker. USAs engasjement i krigen begynte ikke før etter det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941, da hadde enkelte Enigma-maskiner allerede blitt funnet av britene, og knekkingen av de tyske kodene hadde allerede begynt i Europa. Den første Enigma-maskinen fra en tysk ubåt ble funnet 9. mai 1941 av HMS Bulldog i det britiske Royal Navy, ledet av kaptein Joe Baker-Cresswell. De tyske kodebøkene ga viktig bistand til britiske kryptografer, deriblant Alan Turing, ved Bletchley Park.

Handling[rediger | rediger kilde]

En tysk ubåt blir immobilisert av en alliert destroyer. Under en storm, kommer en amerikansk ubåt over den tyske ubåten og border den. Etter å ha sikret ubåten og tatt det tyske mannskapet til fange, blir det amerikanske skipet senket av et annet tysk skip som nettopp har kommet til området. Den amerikanske kapteinen, kapteinløytnant Dahlgren, som ligger såret i vannet, gir sine menn på den tyske ubåten ordre om å dykke for å unngå tyskerne. Løytnant Tyler tar kommandoen over fiendens ubåt, og dykker for å unngå det tyske skipet. Etter å ha prøvd å reparere den tyske ubåten bestemmer de seg for å ta den skadde ubåten til Newfoundland. De blir snart oppdaget av tyske fly som er uvitende til at U-571 er blitt overtatt av amerikanerne.

En tysk destroyer sender en mindre båt mot ubåten. Tyler gir ordre om å avfyre ett skudd som ødelegger det tyske skipets radiorom, og hindrer tyskerne fra å rapportere at den tyske ubåten er tatt av amerikanerne og at de har Enigma-maskinen og kodebøkene deres. Ubåten dykker under det tyske skipet, som slipper synkeminer mot U-571. Tyler forsøker å lure det tyske skipet til å stoppe sine angrep ved å få dem til å tro at ubåten har blitt truffet og er i ferd med å synke. Det tyske skipet fortsetter å slippe synkeminer, og U-571 blir skadet av det høye vanntrykket. Hovedballasttankene er ødelagt, og ubåten stiger ukontrollert til overflaten.

Tyler gir menig Trigger ordre om å svømme til et av de andre rommene på ubåten som ligger under vann for å reparere torpedorørene. Trigger kommer seg inn i det oversvømmede rommet, og han stenger luftventilen til torpedorørene. Men en annen lekkasje oppstår fra en annen ødelagt ventil. U-571 kommer til overflaten. Den tyske destroyeren skyter mot ubåten, som er sterkt skadet og begynner å fylles med vann. Ett rør blir ødelagt, og Trigger blir låst inne. Han klarer såvidt å stenge den ødelagte ventilen før han drukner. Tyler gir ordre om å avfyre en torpedo, og det tyske skipet blir ødelagt. U-571 har fått alvorlige skader, og vil ikke forbli flytende særlig lenge. Mannskapet forlater skipet på en liten oppblåsbar redningsflåte med Enigma i sin besittelse. Mannskapet ser på at U-571 går ned og forsvinner i havet. Kort tid senere blir de reddet av et alliert skip.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]