Hopp til innhold

Sahara (2005)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sahara
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 8. april 2005
Norges flagg 8. juli 2005
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBreck Eisner
ProdusentStephanie Austin
Howard Baldwin
Karen Baldwin
Mace Neufeld
ManusforfatterClive Cussler (roman)
James V. Hart
Thomas Dean Donnelly
Joshua Oppenheimer
John C. Richards
MusikkClint Mansell
SjeffotografSeamus McGarvey
KlippAndrew MacRitchie
Foran kamera
MedvirkendeMatthew McConaughey
Steve Zahn
Penélope Cruz
Lambert Wilson
Lennie James
Delroy Lindo
William H. Macy
Patrick Malahide
Glynn Turman
Rainn Wilson
Annen informasjon
BudsjettUSD 130 millioner
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Sahara er en action/eventyr-film fra 2005 regissert av Breck Eisner, basert på den mestselgende boken med samme navn av Clive Cussler.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i 1865, mot slutten av den amerikanske borgerkrigen. Byen Richmond i Virginia ligger i ruiner etter å ha blitt bombardert av omfattende artilleri i løpet av konflikten. Skipet CSS Texas, under kaptein Mason Tombs, er lastet med det aller siste av konføderasjonens verdier i et siste forsøk på å forhindre at dette blir tatt av unionsstyrkene. CSS Texas gjør et desperat forsøk på å komme seg gjennom en blokade, og forsvinner deretter ut i mørket. Skipets skjebne er deretter ukjent.

I nåtidens Mali blir det utkjempet en borgerkrig mellom diktatoren General Kazim og Tuareg-folket. Doktor Eva Rojas og Frank Hopper fra Verdens helseorganisasjon undersøker en sykdom som sprer seg over hele Mali. Mordere akkompagnert av en korrupt Tuareg ved navn Zakara forsøker å myrde Eva. Men hun blir reddet av en dykker som heter Dirk Pitt. Dirk har en kontakt i Nigeria som selger ham en gull-mynt funnet i Niger-elven. Dirk tror dette kan være en ledetråd til den for lengst tapte CSS Texas, og han låner sjefens yacht for å lete etter den savnede båten. Dirk blir ledet av hans partner Al Giordino og Rudi Gunn som reiser sammen med Eva og Hopper, slik at de kan fortsette deres undersøkelse av sykdommen. Men senere fortsetter Dirk og hans ledsagere alene videre oppover Niger-elven.

Forretningsmann Yves Massarde og diktator General Kazim forsøker å stoppe legene fra å oppdage hvor sykdommen egentlig kommer fra. Kazim sender sine håndlangere for å angripe yachten. De overlever angrepet, men yachten blir ødelagt. De blir senere tatt til fange av Tuareg-folket. Tuareg-lederen, Modibo, viser Eva at hans folk dør av den samme sykdommen Eva undersøker. Etter å ha analysert vannet i området oppdager Eva at vannet er forurenset, og det finnes ingen medisinsk behandling tilgjengelig for de syke. Al får inn i en hule med et maleri som viser det savnende skipet CSS Texas. Dirk tror at skipet ble strandet i området da elven tørket ut etter en storm, og at den samme elven som tidligere bar skipet nå renner under jorden.

De følger det tørre elveleie og nærmer seg grensen. På veien oppdager de over et anlegg som eies av Massarde, som er kilden til vann-forurensningen. De oppdager at forurensningen blir ført ut til havet og, hvis forurensingen ikke stoppes i tide, vil alt livet i havet etter hvert dø ut. Massarde tar Eva til fange. Men Dirk og Al slipper unna, og kommer seg tilbake til sivilisasjonen. For å dekke over eksistensen av anlegget, bestemmer Massarde seg for å ødelegge det med eksplosiver.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]