Rene Russo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rene Russo
FødtRene Marie Russo
17. feb. 1954[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Burbank (California, USA)[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedJohn Burroughs High School
EktefelleDan Gilroy (1992–)
BarnRose Gilroy
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
Aktive år1972
IMDbIMDb

Rene Marie Russo (født 17. februar 1954) er en amerikansk modell og skuespiller.

Russo vokste opp i Burbank utenfor Los Angeles. Faren, Nino Russo, en skulptør og mekaniker, forlot familien da Russo var to år, og moren Shirley Balocca oppdro Rene og søsteren Toni alene. På junior high school var Russo nødt til å bruke ryggstøtte, og hun fikk kallenavnet Jolly Green Giant av klassekameratene på grunn av at hun var høy og tynn. På high school (der hun gikk sammen med Ron Howard) hadde hun ikke mange venner, og hun sluttet i 10. klasse. Hun tok en mengde forskjellige jobber, jobber som gjerne hadde frynsegoder. Hun jobbet bl.a på en kino for å se gratis filmer, på en restaurant for å få gratis mat og på Disneyland for å kunne komme inn gratis.

I 1972, som 17-åring, var Rene på en Rolling Stones-konsert og ble oppdaget av telentspeideren John Crosby fra International Creative Management. Han fortalte at hun kunne bli modell og tok prøvebilder av henne, og etter noen måneder fikk hun kontrakt med Ford Modelling Agency. Hun ble en kjent modell etter å ha blitt avbildet på forsiden av Vogue, og hun jobbet både som fotomodell og som skuespiller i reklamefilmer utover 1980-tallet.

Da Rene Russo fylte 30, bestemte hun seg for å legge modellkarrieren på hylla og begynte å studere litteratur, kristen teologi og drama. I årene som fulgte fikk hun roller ved lokale teatre i Los Angeles og ellers i California. I 1987 fikk hun sin første store TV-rolle, i den kortlivede TV-serien Sable. I 1989 hadde hun sin første, store filmrolle i Major League. Det store gjennombruddet kom da hun fikk rollen som internetterforskeren Lorna Cole i Dødelig våpen 3. Russo har fått mye skryt for at hun aldri blir utspilt av sine mer berømte mannlige motspillere. I årene som fulgte spilte Russo i flere suksessfulle filmer som In the Line of Fire, Outbreak, Ransom og Eventyreren Thomas Crown. På 2000-tallet var Russo relativt anonym, og spilte i fem filmer som enten er ukjente eller mindre vellykkede. I 2011 gjorde hun imidlertid comeback i storfilmen Thor, etter seks års fravær fra skuespilleryrket.

Siden 1992 har Russo vært gift med filmforfatteren Dan Gilroy, som hun traff på settet til filmen Freejack. Sammen har de datteren Rose, og de bor for tiden i Brentwood i California.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000025648, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 2216622, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ filmportal.de, Filmportal-ID fb7f2b9cc150464989eaf979eacbb753, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The International Who's Who of Women 2006[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]