Rotter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rotte»)
For brettspillet Rattus, se- Rattus (brettspill)
Rotter
Brunrotte, Rattus norvegicus
Nomenklatur
Rattus
Fischer von Waldheim, 1803
Populærnavn
rotter
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenGnagere
FamilieMusefamilien
UnderfamilieEkte mus
Økologi
Antall arter: ca. 56
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Rotter er små gnagere som tilhører slekten Rattus. De best kjente artene er brunrotte og svartrotte. Gruppen kommer fra Asia. Rotter er større enn de fleste av sine slektninger i musefamilien, men veier sjelden over 500 gram i det fri. Andre smågnagere som jordråtte (vånd) og fjellrotte (fjellmarkmus) kalles også for «rotter», men disse tilhører ikke slekten Rattus og er derved ikke rotter i systematisk betydning av ordet.

Rotteslekten kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og det fantes opprinnelig ikke virkelige rotter i det meste av Europa. Svartrotte, i dag også kalt loftsrotte, spredte seg i Vest-Asia under Romerriket, og på 500-tallet e.Kr var den etablert i Europa. Brunrotta kom noe senere og spredte seg først i Europa på 1700-tallet. Astrakhan (ved Kaspihavet) 1727 er blant de aller første stedene og årstall den ble beskrevet i denne delen av verden. Brunrotta er den vanligste i Europa i dag. Den er også mer aggressiv enn svartrotta. Svartrotte er derimot vanligere i varme strøk, og finnes utbredt i alle tropiske og subtropiske strøk der det er mennesker.

Rotter kan forårsake mange ødeleggelser. De kan gnage i stykker treverk og ledninger og spise på matvarer. Deres tenner kan også gnage gjennom sterkere materialer enn tre. Flere steder i verden ødelegger de dyrket mark for store verdier. De er heller ikke så lette å bli kvitt, fordi de er meget smarte og lærer seg ofte å unngå feller.

Tamrotter er hengivne kjæledyr.

Betegnelsen rotte brukes også om noen andre små pattedyr som ikke er gnagere, for eksempel kengururotter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]