Hopp til innhold

Basilisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Basilisker, en gruppe iguaner.
Fabeldyret basilisk framstilt i en tysk utgave av Gaius Plinius Secundus' Naturalis historia. Denne utgaven av boka ble illustrert av Jost Amman og utgitt av Johann Heiden i 1584
Fabeldyret basilisk framstilles ofte som en blanding av slange, drage og hane, gjerne oppreist og med krone. Statue ved Trsat-borgen i Rijeka i Kroatia.

En basilisk er et fabeldyr i gresk og europeisk mytologi og folketro. Den blir beskrevet på flere måter, men har fra middelalderen av ofte blitt framstilt som en kronet, oppreist blanding av slange, drage og hane med et drepende blikk og etsende pust. Fabeldyret har også gitt navnet til en gruppe iguaner, slekten Basiliscus.

Basilisker i mytologien[rediger | rediger kilde]

Navnet basilisk er en diminutivform av det greske ordet basileos, som betyr «konge». Betegnelsen skal ha opptått på grunn av en diademliknende flekk på dyrets hode og basilisken ble ofte kalt reptilenes konge. Dyret beskrives oftest som en stor slange eller øgle, men Plinius den eldre beskrev basilisken som en liten slange hvis gift var så dødelig at bare det å krysse dens spor var nok til å drepe et menneske. I tillegg til den sterke giften ble det gjerne sagt at basiliskens blikk kunne forvandle et menneske til stein.

I middelalderen mente man at en basilisk ble skapt ved at en hane la egg som så ble ruget ut av en slange. Det hender faktisk at haner danner harde knoller av kalk og urinsyre i kloakken som kan se ut som misformede egg. Dette kan ha vært med på å gi næring til myten. Etter å ha blitt ruget ut i et slangereir ville dette dyret oppkaste seg til slangenes konge. I samtidige illuminasjoner framstilles basilisken gjerne som en hane med hale som en øgle eller krokodille, og med krone på hodet eller en kroneliknende hanekam.

Annet[rediger | rediger kilde]

Harry Potter og Mysteriekammeret[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Mysteriekammeret, den andre boka i J.K. Rowlings populære serie om Harry Potter, blir en basilisk beskrevet som en stor slange som kontrolleres av en som kan snakke «ormtunge», slangenes språk. Den har store gule øyne som dreper den som ser rett inn i dem, og forsteiner den som ser dem gjennom noe eller reflektert fra noe. Basilisken beveger seg gjennom rørsystemer så ingen oppdager at den forflytter seg fra ett sted til ett annet.

Gudene fra olympos - Neptuns sønn[rediger | rediger kilde]

I Neptuns sønn, bok to i serien Gudene fra Olympos, er basilisker små slanger som puster ild og kan sende ut en gift som gjør til at ting smuldrer opp. De blir beskrevet som ondskapsfulle monstre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]