Hylehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hylehuset
Sted i Harry Potter-serien
LokalisertGaltvang
Eies avUkjent
FunksjonForlatt «spøkelseshus»
Faste beboereIngen, men Remus Lupus brukte tidligere huset som en plass der han kunne forvandle seg til varulv
Første opptredenHarry Potter og Fangen fra Azkaban

Hylehuset er en fiktiv bygning i Harry Potter-serien av J.K. Rowling som ligger i Galtvang, den eneste britiske bosetningen som kun beboes av magikere. Galtvang ligger like ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, og i utkanten av Galtvang ligger Hylehuset, som folk i landsbyen sier er hjemsøkt.


Som man finner ut etter å ha lest Harry Potter og Fangen fra Azkaban er ikke huset hjemsøkt. Hylehuset ble bygd (sannsynligvis omtrent i 1970–1971) for at Remus Lupus, som er en varulv, kunne dra dit hver fullmåne for å forvandle seg uten fare for at han skadet sine medstudenter eller andre personer ved skolen. Huset kan nås via en tunnel som bunner ut under Prylepilen, og man kan bare komme seg til tunnelen ved å trykke på en knapp like ved en av røttene til treet slik at det ikke kan bevege seg og skade de som vil ha tilgang til huset. Remus ble smuglet dit hver fullmåne av Madam Pomfrit, og siden det ikke var noen personer i huset han kunne bite, måtte varulven Lupus skrape opp og bite seg selv. Landsbyboerne hørte bråket fra varulven og misforstod det som voldelige ånder som bodde i huset. Dette ryktet, som ble oppmuntret av Albus Humlesnurr, førte til at Hylehuset ble offisielt ansett som det mest hjemsøkte huset i Storbritannia.

I løpet av Remus' sjette år ved skolen, spilte Sirius Svaart sin erkefiende Severus Slur et puss, ved å fortelle ham at han skulle gå til Prylepilen, trykke på knappen ved trerøttene for å åpne tunnelen, og gå igjennom den. Slur, som var forferdelig nysgjerrig på hvorfor Remus forsvant en gang i måneden, følte instruksjonene, og ville blitt hardt skadet eller drept hadde det ikke vært for at Jakob Potter reddet ham i siste liten.

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban er Hylehuset stedet der Sirius Svaart drar Ronny Wiltersen og rotten hans, slik at han skal kunne ta livet av rotten. Tunnelen blir åpnet av Skeivskank i dette tilfellet, men tidligere, da Remus Lupus brukte huset for å forvandle seg til varulv, var det Petter Pittelpytt, i form som rotte, som aktiverte den slik at han og vennene hans kunne bli med Remus i sine animag-former. Harry Potter og Hermine Grang jager etter Ronny, siden de er uvisse om at den sorte hunden som har fanget Ronny var Sirius Svaart i sin animag-form. De blir også fulgt av Remus Lupus, som forteller dem historien om Hylehuset og Petter Pittelpytt, som er den sanne forræderen av Jakob og Lilly Potter.

I Harry Potter og Føniksordenen blir Hylehuset diskutert som et mulig møtested for Humlesnurr-legionen.

I Harry Potter og dødstalismanene er det her Voldemort holder til under slaget ved Galtvort. Det er også her Severus Slur blir drept av Nagini.