Pub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En pub i området Haymarket i Edinburgh, Skottland.

Pub, engelsk forkortelse for public house («offentlig hus»), er et serveringssted med skjenkebevilling for alkohol og enkle matretter. Puber som lokale samlingssteder for øldrikkende menn har lange tradisjoner i Storbritannia, der det er flere typer av puber. Den britiske pub-kulturen har blitt overført i ulike varianter til flere land, deriblant til Norge. Puber ble tidligere ofte kalt kro eller vertshus på norsk.

Ordet pub uttales ofte «pøbb» på norsk, en fornorsking av den standardbritiske uttalen som ligger nærmere «pabb». Språkrådet foreslo å stave ordet pøbb på norsk som en standardform, men det ble ikke gjennomført.

Puber i Storbritannia[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia finnes det tradisjonelt to hovedtyper av puber:

  • Tied House er en pub som er bundet til å kjøpe deler av ølet de serverer fra et bestemt bryggeri.
  • Free House er en pub som står fritt til å velge hvilke bryggerier de ønsker å kjøpe øl fra.

Begrepet pub forbeholdes gjerne for serveringssteder med et preg som er typisk for England, Irland, Australia eller andre steder som har vært en del av den britiske kultursfære. Det er bortimot 60 000 puber i Storbritannia. På mange steder, spesielt i mindre byer og tettsteder, kan en pub være midtpunktet for lokalsamfunnet og kan spille tilsvarende rolle som den lokale kirke i den sammenhengen.

En pub som tilbyr overnattingsmuligheter kalles tradisjonelt et vertshus (engelsk inn). Et annet begrep for pub kan være bar, men disse serverer som regel ikke matretter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]