Overflødighetshorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gresk pelike fra 440-430 f. Kr. dekorert med vasemaleri av gudene Plouton (Hades) med et overflødighetshorn og Demeter med septer og plog.
Overflødighetshorn på Perus riksvåpen

Overflødighetshorn (på latin cornu copiae, «Copias horn» eller «overflodshorn», og gresk κέρας Ἀμαλθείας, keras Amaltheias, «Amaltheias horn») er et symbollykke, fruktbarhet, rikdom og overflod hentet fra gresk mytologi.

Framstillinger i billedkunst[rediger | rediger kilde]

Overflødighetshornet blir i billedkunst og dekorasjoner framstilt som et krumt bukke- eller oksehorn fylt med blomster, frukt, mynter eller andre rike gaver. Hornet forekommer særlig sammen med figurer som personifiserer overflod, Europa og fred, deriblant den greske dødsguden Hades og vinguden Dionysos samt de romerske Fortuna, lykkegudinne, Copia og Abundantia, overflødighetsgudinner, og Concordia, enighetens gudinne.

Symbolet er også blitt brukt på riksvåpen, som det nåværende peruanske og venezuelanske riksvåpenet og det tidligere kostarikanske.


Overflødighetshornet i gresk mytologi[rediger | rediger kilde]

En versjon fra gresk mytologi forteller at nymfen AmaltheaKreta oppfostret Zeus i en klipphule med melken fra en geit. Som takk fikk hun overflødighetshornet av Zeus der alle hennes ønsker ble oppfylt. En annen versjon av sagnet om geiten Amalthea, som ammet den nyfødte Zevs, ble overflødighetshornet dannet av Amaltheas horn. En tredje versjon forteller om et av Herakles oppdrag der han kjempet mot Akelous som var forvandlet til en okse. Herakles rev av han det ene hornet som nymfene fylte med blomster og frukter og velsignet det.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]