Corvus (fugler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Corvus
Svartkråke, C. corone
Svartkråke, C. corone
Vitenskapelig(e)
navn
:
Corvus
L., 1758
Norsk(e) navn: (ravnekråker),
(ravner),
(ravnfugler),
(ravner og kråker)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Kråkefamilien
Underfamilie: Corvinae
Antall arter: 44
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolitisk, unntatt Sør-Amerika og områder med permanent snø og isdekke
Arter:
  • se inndeling

Corvus (ravner og kråker) er én av sju slekter i underfamilien Corvinae, som inngår som én av fem underfamilier i kråkefamilien (Corvidae). Slekten omfatter cirka 44 arter, og er med det den mest tallrike av slektene i kråkefamilien. Artene har en kosmopolitisk utbredelse, men de er ikke representert i Sør-Amerika og i områder med permanent snø og isdekke.

Artene er mellomstore til store og har i hovedsak sort fjærdrakt, men noen har også sort og grå eller sort og hvit fjærdrakt. Alle artene er omnivore, har kraftig nebb (som oftest sort) og sterke undere ekstremiteter. Ifølge IUCNs rødliste er de fleste livskraftige, men én art er utryddet i vill tilstand, én er kritisk truet, én er sårbar, og fire er nær truet.[1] Disse er merket i inndelingen.

I Norge finnes fire arter; kaie, kornkråke, ravn og svartkråke. Vanlig kråke (C. corone cornix) regnes ikke som en selvstendig art og er derfor ikke direkte oppført i inndelingen. Den inngår imidlertid som en underart av svartkråka.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger HBW Alive og er i henhold til dos Anjos & Bonan (2017)[2]. Oppdelingen av underfamilier følger Jønsson et al. (2016).[3] Alle norske navn følger Norsk navnekomité for fugl (NNKF) og er i henhold til Syvertsen et al. (2008),[4] med unntak for navn gitt i parentes. Disse har fortsatt ikke fått avklart sitt norske navn og må derfor kun betraktes som beskrivende uttrykk.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-3. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 02 April 2018.
  2. ^ dos Anjos, L. & Bonan, A. (2017). Crows (Corvidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  3. ^ Jønsson, K.A., P.-H. Fabre, J.D. Kennedy, B.G. Holt, M.K. Borregaard, C. Rahbek, and J. Fjeldså (2016), A supermatrix phylogeny of corvoid passerine birds (Aves: Corvides), Mol. Phylogenet. Evol. 94, 87-94.
  4. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]