Streiffugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Streiffugler er ei ikke-systematisk gruppe med fugler som består av arter som utenom hekketiden streifer mer eller mindre tilfeldig eller systematisk rundt på leting etter mat, uten å returnere til et bestemt standområde (territorium).

Mange streiffugler kan også defineres som standfugler, men i motsetningen til riktige standfugler, som stort sett bare leter etter mat i et begrenset område (nær eget territorium) og alltid returnerer til standområdet, søker streiffuglene i et mye større områder og er i langt mindre grad knyttet til et bestemt standområde. Dette medfører at streiffuglene oppholder seg på stadig nye plasser, ofte over mer enn én dag om gangen, for så å forflytte seg til et nytt sted. Dette er typisk fugler som må innrette seg på sterkt vekslende tilgang på mat gjennom sesongen. Streifene kan således være nært knyttet til både bestemte steder og tider gjennom en sesong, for eksempel til tider da bestemt frukt, bær, blomster og lignende blir modne.

Eksempler på streiffugler er fugler som enkelte ugler, kråkefugler, sidensvans, korsnebb og flere finkefugler. Et annet eksempel er ravnen (Corvus corax). Hekkende par er territoriale og forsvarer reirområdet året rundt, som standfugler. Ikke-hekkende fugler derimot, er nomadiske og streifer rundt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata