Jungelboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jungelboken
orig. The Jungle Book
Forfatter(e)Rudyard Kipling
SpråkEngelsk
SjangerDidaktisk litteratur, narrativ
Utgitt1894
ForlagMacmillan Publishers
Illustratør(er)John Lockwood Kipling

For Disneys film, se Jungelboken (1967). For den norske musikalen, se Jungelboka (norsk musikal).
Mowgli sammen med Bagheera.

Jungelboken (engelsk originaltittel The Jungle Book) er en samling fortellinger for barn av den engelske forfatteren Rudyard Kipling fra 1894. Før fortellingene ble utgitt i bokform ble de publisert i populære magasiner i tiden 1893–1894. Disse inneholdt illustrasjoner, en del gjort av forfatterens far, John Lockwood Kipling. Rudyard Kipling ble født i India og tilbrakte seks år av sin barndom der. Etter rundt ti år i England, reiste han tilbake til India og arbeidet i landet for seks og et halvt år. Disse fortellingene ble skrevet mens Kipling bodde i Vermont i USA.[1] Det er bevis på at den ble skrevet for hans datter Josephine, som døde i 1899 kun seks år gammel, grunnet en sjelden førsteutgave av boken med en gripende håndskrevet meddelelse av forfatteren til sin unge datter som ble oppdaget ved britiske National Trusts eiendom Wimpole Hall i Cambridgeshire i 2010.[2]

Russisk frimerke fra 2012, med Mowgli og vennene hans.

Fortellingene er fabler som benytter ville dyr på et antropomorfiske (menneskelignende) vis for å kunne moralske lærdommer. Eksempelvis beskrivelsen av «Jungelens lov» i boken fremmet trygghet for den enkelte, for familier og for samfunnet. Kipling la i disse lovene bortimot alt som han kjente eller hadde «hørt eller drømt om den indiske jungelen».[3] En del lesere har tolket verket som allegorier om datidens politikk og samfunn.[4] Den mest kjente av disse fortellingene er de tre som dreier rundt opplevelsene til et forlatt barn ved navn Mowgli og som ble oppfostret av ulver i den indiske jungelen. I tillegg til disse er antagelig husker best «Rikki-Tikki-Tavi», fortellingen om en heroisk mungo, og «Toomai of the Elephants», fortellingen om en ung elefantforhandler. Som med mange av Kiplings verker, hver av disse fortellingene hadde et stykke lyrisk vers innledningsvis og ble avsluttet av et annet.

På grunn av Jungelbokens moralske tone, kom den til bli benyttet som en motivasjonsbok for speiderbevegelsens junioravdelinger, ulvungene. Denne bruken av boken ble akseptert av Kipling etter direkte henvendelse fra Robert Baden-Powell, speiderbevegelsen grunnlegger. Navn og begreper fra boken, som Akela, lederulven, har også blitt ledefigurer i bevegelsen.[5][6]

I 1895 utgav Kipling oppfølgeren Den andre jungelboken (The Second Jungle Book). Jungelboken regnes som et av de klassiske verk i moderne barnelitteratur, og har blitt filmet og dramatisert flere ganger. Mest kjent er kanskje Walt Disneys tegnefilm med samme tittel fra 1967.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rao, K. Bhaskara (1967): Rudyard Kipling's India. Norman: University of Oklahoma Press
  2. ^ «Kipling first edition with author's poignant note found». BBC News.
  3. ^ Gilmour, David (2003): The Long Recessional: the Imperial Life of Rudyard Kipling, Pimlico, ISBN 0-7126-6518-8
  4. ^ Hjejle, Benedicte (1983): «Kipling, Britisk Indien og Mowglihistoriene» i: Festskrift til Kristof Glamann, red. Ole Feldbæk & Niels Thomson. Odense, Denmark: Odense Universitetsforlag. ISBN 8774924354, s. 87–114.
  5. ^ «The Jungle Book and Cub Scouting»
  6. ^ «Jungle Book», Scouting Resources

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]