Jungelboken (1967)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jungelboken
orig. The Jungle Book
Generell informasjon
GenreFilmmusikal, filmkomedie
Utgivelsesår1967
NasjonalitetUSA
Lengde78 min.[1][2]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWolfgang Reitherman[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusRalph Wright (storyboard-artist),[1][2][3] Ken Anderson (storyboard-artist),[1][2][3] Larry Clemmons (storyboard-artist),[1][2][3] Vance Gerry (storyboard-artist),[1][2][3] Bill Peet (storyboard-artist)[4] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Jungelboken (Rudyard Kipling)[2][1][3] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Walt Disney[3]
MusikkGeorge Bruns (filmmusikkomponist),[1][2][3] Richard M. Sherman (låtskriver),[1][2][3] Robert B. Sherman (låtskriver),[1][2][3] Terry Gilkyson (låtskriver)[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
KlippTom Acosta,[1][2][3] Norman Carlisle[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)
Norske stemmer
Annen informasjon
FilmformatNormalbilde (1,37 : 1)
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapThe Walt Disney Company[3] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures[5][6]
Budsjett4 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning205 843 612 USD (globalt),[7] 141 843 612 USD (USA)[7] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)
9 oppføringer
18. oktober 1967 (USA)[8][6][9]
9. desember 1968 (Sverige)[8][10]
13. desember 1968 (Tyskland)[11][12]
11. desember 1968 (Frankrike)[13]
7. desember 1979 (Tyskland)[14]
25. mars 1993 (Tyskland)[14]
28. november 1979 (Frankrike)[15]
16. mars 1988 (Frankrike)[15]
31. mars 1993 (Frankrike)[15]
FilmserieDisneys klassikere Rediger dette på Wikidata
OppfølgerJungelboken 2 Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Jungelboken (originaltittel: The Jungle Book) er en amerikansk tegnet fantasy-komedie og filmmusikal fra 1967 produsert av Walt Disney.

Filmen handler om menneskebarnet Mowgli som bor sammen med noen dyr i jungelen. Når ryktet går om at den farlige tigeren Shere Khan er tilbake i jungelen, bestemmer panteren Bagheera seg for å ta Mowgli med til et tryggere sted. Målet er en menneskeby, men dit vil ikke Mowgli siden han opplever jungelen som sitt hjem. Han rømmer, og finner en ny venn i den bekymringsløse bjørnen Baloo. Filmen er basert på fortellingene om villungen Mowgli fra Jungelboken, som ble skrevet av Rudyard Kipling.

Først i 1993 ble det gitt ut en versjon av filmen med norske stemmer.

Dette er den 19. filmen i rekken av Disneys klassikere, og den siste filmen produsert av Walt Disney (som døde under produksjonen).

I 2003 utkom oppfølgeren Jungelboken 2.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den foreldreløse gutten Mowgli blir funnet i en kurv i Indias dype jungel av den svarte panteren Bagheera. Panteren tar straks med seg den lille gutten til Raksha, en ulvemor som nettopp har fått unger. Raksha og hennes make Rama oppdrar Mowgli sammen med sine egne unger, og etter 10 år har Mowgli blitt godt kjent med livet i jungelen, og leker ofte med ulvesøsknene sine. Bagheera gleder seg over at Mowgli er glad og fornøyd, men er også bekymret over at Mowgli en eller annen gang må vende tilbake til menneskene.

En kveld møtes de voksne i ulveflokken på Rådsklippen, etter å ha fått vite at den menneskespisende bengalske tigeren Shere Khan har kommet tilbake til flokken sin i jungelen. Ulveflokkens leder, Akela, bestemmer at Mowgli for sin egen sikkerhets skyld er nødt til å forlate jungelen. Bagheera melder seg frivillig til å eskortere Mowgli til en menneskelandsby. De reiser allerede samme natt, men Mowgli er fast bestemt på å bli værende i jungelen fordi dét er hjemmet hans. Han og Bagheera hviler i et tre for natten. Men en sulten indisk pytonslange som heter Kaa, forsøker å sluke Mowgli før Bagheera griper inn. Neste morgen forsøker Mowgli å bli med i elefant-patruljen som ledes av oberst Hathi og hans kone Winifred. Bagheera finner ham, og sier at Mowgli må bli med ham. Etter en voldsom krangel mellom Mowgli og Bagheera bestemmer Bagheera seg for å overlate Mowgli til seg selv. Like etter møter Mowgli den livsglade og sorgløse bjørnen Baloo, som lover å ta seg av Mowgli og aldri ta ham med til menneskelandsbyen.

Men det går ikke lang tid før en gruppe aper kidnapper Mowgli og tar ham med til lederen sin, orangutangen kong Louie. Kong Louie tilbyr seg å hjelpe Mowgli med å bli i jungelen, hvis Mowgli til gjengjeld vil vise Louie hvordan man tenner opp ild. Men ettersom Mowgli aldri har bodd sammen med andre mennesker, vet han ikke hvordan han skal lage ild. Bagheera og Baloo ankommer for å redde Mowgli, og i det påfølgende kaoset blir kong Louies palass ødelagt. Samme kveld klarer Bagheera å overbevise Baloo om at jungelen ikke vil være trygg for Mowgli så lenge Shere Khan befinner seg i området.

Neste morgen forklarer Baloo motvillig for Mowgli at menneskelandsbyen sannsynligvis er best for ham. Mowgli beskylder ham for å ikke holde ord, og stikker av.

Etter å ha tyvlyttet da Bagheera snakket med elefanten Hathi, vet Shere Khan om Mowgli, og har bestemte seg for å fange og drepe ham.

I mellomtiden møtes Mowgli og Kaa enda en gang, og slangen forsøker å spise ham etter å ha hypnotisert ham til å sove. Men Mowgli kommer seg unna. Han møter deretter en gruppe vennlige gribber, som aksepterer ham som en utstøtt.

Men Shere Khan dukker opp og skremmer gribbene, og så står Mowgli rett overfor den farlige tigeren. Baloo kommer styrtende og forsøker å holde Shere Khan unna Mowgli, men Shere Khan feier ham vekk, og Baloo mister bevisstheten. Så slår lynet ned i et tre, og treet tar fyr. Gribbene kommer flyvende og gjør sitt beste for å distrahere Shere Khan, og Mowgli klarer å knytte en brennende gren fast til tigerens hale. Shere Khan blir livredd da han ser flammene fra grenen, og løper sin vei i panikk.

Bagheera og Baloo tar med seg Mowgli til utkanten av en menneskelandsby, men Mowgli er fremdeles motvillig. Mens han står der og nøler, kommer en vakker ung jente fra landsbyen ned til elvebredden for å hente vann, og da hun oppdager Mowgli, later hun som om hun mister vannkrukken sin. Mowgli får tak i den, gir den tilbake til henne og følger henne tilbake til landsbyen. Han ser på Bagheera og Baloo og trekker på skuldrene for å vise at han har bestemt seg: han vil returnere til menneskene. Bagheera og Baloo drar tilbake inn i jungelen, glade for å vite at Mowgli er trygt tilbake hos sine egne.

Musikkinnslag[rediger | rediger kilde]

Jungelboken inneholder flere klassiske sanger, inkludert «Ta livet som det faller seg» («Bare Necessities») og «Jeg vil bli som du» («I Wanna Be Like You»). De fleste sangene er skrevet av brødrene Richard M. Sherman og Robert B. Sherman.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Figur  Dyreart  Engelske stemmer  Norske stemmer (1993)
Mowgli Menneske Bruce Reitherman Eirik Espolin Johnson
Baloo Leppebjørn Phil Harris Paul Åge Johannessen
Bagheera Indisk panter Sebastian Cabot Harald Mæle
Kaa Tigerpyton Sterling Holloway Magnus Nielsen
Shere Khan Bengaltiger George Sanders Helge Winther-Larsen
Oberst Hathi Indisk elefant J. Pat O'Malley Anders Hatlo
Winifred Indisk elefant Verna Felton Kari-Ann Grønsund
Kong Louie Orangutang Louis Prima Harald Heide-Steen jr.
Elefantunge Indisk elefant Clint Howard Thomas Bye
Landsbypiken Menneske Darleen Carr Anita Skorgan

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk en spin off TV-serie i 1996-1998 kalt Jungelbokens jungelunger

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m The Disney Films (engelsk). Crown Publishing Group. 1984. ISBN 978-0-517-55407-4. LCCN 84012667. OL 2850389M. Wikidata Q28381910. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (på en) Walt Disney: a guide to references and resources, G. K. Hall & Co., 1979, LCCN 79017255, Wikidata Q28381380 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n Jungelboken; gjelder del: åpningstekst.
  4. ^ (på en) Disney Animation: The Illusion of Life, New York: Abbeville Publishing Group, 1981, Wikidata Q28105459 
  5. ^ Walt Disney: a guide to references and resources (1979 G.K. Hall ed.), side(r) 110[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b The Disney Films, side(r) 253[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b http://jpbox-office.com/fichfilm.php?id=9116; besøksdato: 3. juli 2019.
  8. ^ a b www.d-zine.se[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.boxofficemojo.com[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ Lexikon des internationalen Films[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ jpbox-office.com, besøkt 3. juli 2019[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ a b jpbox-office.com, besøkt 3. juli 2019[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ a b c jpbox-office.com, besøkt 3. juli 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: The Jungle Book (1967 film) – sitater