Oskar Mendelsohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oskar Mendelsohn
Født29. mars 1912Rediger på Wikidata
Død1. aug. 1993Rediger på Wikidata (81 år)
Beskjeftigelse HistorikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Oskar Mendelsohn (født 29. mars 1912, død 1. august 1993) var en norsk historiker som særlig arbeidet med jødenes historie i Norge.

Mendelsohn var født i Trondheim og utdannet seg til cand. philol. fra Universitetet i Oslo med norsk hovedfag, tysk og fransk som støttefag. Han virket som lektor først i Trondheim, så under krigen ved det norske gymnas i Uppsala og etter krigen ved Ullern skole i Oslo. Han var en aktiv tillitsmann i Norsk Lektorlag.

Mendelsohn var aktiv i Det Mosaiske Trossamfunn, først i Trondheim og siden i Oslo. Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo ga ham oppgaven å skrive jødenes historie i Norge, som det var meningen å utgi i forbindelse med hundreårsminnet om de første jøders ankomst til Norge i 1852. Oppgaven ble betydelig større enn forutsatt. Med støtte fra Norges almenvitenskapelige forskningsråd ble verket Jødenes historie i Norge gjennom 300 år et større forskningsarbeid (første bind 1969, andre i 1987). I tillegg skrev Mendelsohn en kortere versjon for skolebruk (1992).

I sitt arbeid med jødenes historie i Norge kom Mendelsohn i kontakt med en rekke tidligere motstandsfolk fra krigens dager i Norge og i utlandet, såvel som med ulike jødiske forskningsmiljøer og andre over hele verden. Han ble brukt som fagkonsulent i saker vedrørende den jødiske befolkning i en rekke sammenhenger, og møtte også som vitne i flere rettssaker.[trenger referanse]

Mendelsohn vitnet i rettssaken mot Hellmuth Reinhard.[1]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergfald, Ole (1967). Hellmuth Reinhard - soldat eller morder?. Oslo: Schibsted. s. 188.