Jar stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jar stasjon
Kolsåsbanen, Lilleakerbanen
Jar T-banestasjon. Foto: SN.
LandNorges flagg Norge
ByOslo
KommuneBærum
StedJar
TypeT-bane
Opprettet1. juni 1924
Oppkalt etterJar
Høyde o.h.68,2 meter
Avstand fra
Stortinget
9,1 km
Høyde68,2 moh.
ArkitektArne Henriksen
Åpnet1. juni 1924: trikkenettet
15. juli 1942: forstadsbane
1. desember 2010: trikk og t-bane
Tjenester
Linje(r)T-banen i Oslo#Linje 3 
Forbindelser
Trikk Trikk13
Antall reisende937 pr dag (2005)
Kart
Jar stasjon
59°55′33″N 10°37′06″Ø

Jar stasjon er første stasjon i Bærum kommune og Akershus fylke på Kolsåsbanen.

Samme stasjon er også nest siste stasjon for Lilleakerbanen, som er navnet på trikkelinjen fra Jernbanetorget via Skøyen og Bestum til Bekkestua. Tidligere gikk enkelte trikkeavganger til Avløs. Deler av perrongene på alle stasjonene til Avløs var derfor lave for å passe til bytrikkene. Enda trikkene fra Lilleakerbanen bare kjørte til Bekkestua med passasjerer fra 2007, måtte noen av vognene kjøre helt til Avløs for å snu. Ruter uttalte i november 2007 at det ikke ville kreve noen ekstra vogner til å forlenge trikken fra Bekkestua til Avløs, dersom Akershus fylkeskommune ville betale for det. Trikken nådde derimot aldri Avløs før oppgraderingsarbeidet på Kolsåsbanen gjorde det umulig å kjøre dit.

Før ombyggingen var forrige stasjon på Kolsåsbanen Lysakerelven stasjon og neste stasjon Tjernsrud. Begge disse ble lagt ned i forbindelse med ombyggingen.

1. desember 2010 åpnet Kolsåsbanen etter oppgradering til metrostandard fram til Jar, samtidig som trikken igjen ble forlenget til Jar. Strekningen fram til Bekkestua åpnet 15. august 2011. Mellom desember 2010 og august 2011 benyttet busslinje 42 (Jar-Kolsås) Jar stasjon som endeholdeplass. Da T-banen ble forlenget til Bekkestua ble linje 42 lagt ned. Nå kjører banen helt til Kolsås.

På nordsiden av trikkelinjen ligger friluftsområdet Jarmyra med Bærumsveien (Fv160) på andre siden. Bærumsveien krysser Vollsveien i planskilt kryss ved stasjonen siden Vollsveien går i bro over både Bærumsveien og trikkelinjen. Bærumsveien er viktig for trafikk fra store deler av Bærum til Oslo. Vollsveien er en viktig forbindelse fra øvre deler av Bærum ned til Lysaker med E18. Stasjonsområdet blir derfor et viktig trafikknutepunkt med flere bussruter.

Grensen mellom Oslo og Bærum kommune er Lysakerelven, som renner fra Bogstadvannet til Oslofjorden ved Lysaker. Lysakerelven er rett øst for Jar stasjon.

Like sør for stasjonen ligger resten av tunet på Jar gård. Området sør for trikkelinjen mellom Jar og Tjernsrud ble bygget ut med villabebyggelse omkring 1929. Tomtene var store, ofte opp mot 2 mål. De siste 30 årene er det kommet ett eller to nye hus i hver av de gamle hagene.

Navnet Jar kommer av ordet jare («kant», norrønt jaðarr) som illustreres av kanten mot Lysakerelvens dype elvedal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   T-banen i Oslo   Neste stasjon
nedlagt: Tjernsrud
T-banen i Oslo#Linje 3
KolsåsMortensrud
nedlagt: Lysakerelven
Linje 13
BekkestuaNationaltheatretOslo HospitalLjabru