Hopp til innhold

Vinderen stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinderen
Holmenkollbanen
LandNorges flagg Norge
ByOslo
KommuneBydel Vestre Aker
StedVinderen
TypeT-bane
Opprettet1898
Oppkalt etterVinderen
Høyde o.h.86,6 meter
Avstand fra
Stortinget
4,2 km
Høyde86,6 moh.
Åpnet1898
Tjenester
Linje(r)T-banen i Oslo#Linje 1 
Forbindelser
Buss Buss46 Ullerntoppen - Majorstuen
Antall reisende826 pr. døgn (ikke inkl. buss) (2008)
Kart
Vinderen stasjon
59°56′34″N 10°42′18″Ø

Vinderen stasjon, tidligere skrevet Winderen, er en av Holmenkollbanens stasjoner i boligstrøket Vinderen. Stasjonen ligger 86,6 meter over havet. Vinderen stasjon ble åpnet i 1898, og het i noen måneder Blinderenveien (et navn som senere ble gitt til Blindern stasjon).[1] Stasjonen hadde 813 passasjerer pr. dag i gjennomsnitt i 2004.[2] Den utmerker seg også som en av dem med lengst perronger på Holmenkollbanen, sammen med Holmenkollen stasjon, med en lengde på 65 70 meter. Den gamle stasjonsbygningen på Vinderen (tegnet av Carl Michalsen) ble reist i 1914, hvor Vinderentorvet ligger i dag, og var lenge administrasjonsbygning for Holmenkollbanen. Administrasjonen flyttet i 1958 til Majorstuen og huset ble revet i 1971. Som så mange andre stasjoner på Holmenkollbanen, hadde den eget postkontor, med en tilhørende kiosk ved siden av.

Stasjonen er delt i to av Holmenveien, planovergangen ligger midt mellom plattformene: plattformen for tog i retning nordover ligger syd for veien, mens plattformen for tog i retning sydover ligger nord for den.

Fremtidige planer[rediger | rediger kilde]

På grunn av trafikksikkerheten til skolebarn ved Vinderen skole, samt rush-trafikkaos grunnet mer bilisme og stadig fortetning i Holmenkoll­åsen, har bydelsutvalget i Vestre Aker begynt å utrede planer for Vinderen­krysset. For å rydde opp i problemene ønsker en del politikerne å gjøre Vinderenkrysset planfritt. Dette innebærer at dagens Vinderen stasjon vil bli senket under bakkenivå. Man har også sett på muligheter for å integrere stasjonen sammen med Vinderenborgen som ligger der den tidligere Conditori-gården lå.

Ruter anbefalte i sitt brev til bydelsutvalget å gjøre også Slemdal stasjon planfri, da disse to kryssene er de mest trafikkerte plan­overgangene langs Holmenkollbanen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harald W. Orvin, Fra Majorstuen til Holmenkollen, Risbladet, 1992, s. 80.
  2. ^ Nytt spor 4 på Majorstuen. Skisseprosjekt, side 12 Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   T-banen i Oslo   Neste stasjon
T-banen i Oslo#Linje 1
FrognerseterenHelsfyr(–