Sagene ring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trikk til Sagene og Sagene ring forveksles av mange.

Den første linje til Sagene ble åpnet i 1899 og fulgte en trasé fra trikkestallene bak Sagene kirke langs Nordre gravlund, GeitmyrsveienColletts gate, Ullevålsveien, Akersgata til Karl Johans gate.

I 1914 ble det mulig å kjøre fra Sagene til Torshov via Arendalsgata og Bentsebrugata, og da ble også legendariske Sagene ring med linjesymbol O opprettet. Alt i 1915 ble Sagene ring nedlagt og erstattet av linje 7 som kjørte Adamstuen-Stortorvet-Torshov-Sagene og videre som linje 8 Sagene-St-hanshaugen-Stortorvet-Vaalerengen, denne linjekombinasjoen hadde et linjesymbol som på en måte så ut som en grisekrøll. Alt i 1916 kommer Sagene ring tilbake. Gjennom de neste tiårene varierte det litt hvordan det ble kjørt, enten som ren ringlinje eller kombinert med andre linjer. En variant var at vognene på Sagene ring f.eks kjørte slik: Vogna startet på Kjelsås som linje 13, kjørte til Stortorvet og videre over St.hanshaugen til Sagene, deretter videre som linje O Sagene ring Sagene-Torshov-Stortorvet-St.hanshaugen-Sagene, snudde rundt Sagene kirke og som linje O motsatt vei og tilbake til Sagene, deretter fortsatte vogna som linje 13 og til Kjelsås igjen. Eksempelet er slik det ble kjørt en periode på slutten av 40-tallet. Hvordan det til en hver tid ble kjørt endret seg mange ganger gjennom årene. Som egen linje ble Sagene ring lagt ned i 1954. Skiltingen "O Sagene ring" kunne derimot sees frem til 1957, da ble det kjørt slik: Linje 13 Rodeløkken-Stortorvet-St-hanshaugen-Sagene, linje 8 Sagene-Torshov-Stortorvet, linje O Stortorvet-Torshov-Sagene og linje 13 Sagene-St.hanshaugen-Stortorvet-Rodeløkken. Således var det tre år uten Sagene ring, men der man kunne se skiltingen i bruk Stortorvet-Torshov-Sagene.

Når trikken til Korsvoll (Bjølsen/Lisa Kristoffersens plass) ble lagt ned i 1949 ble linje 10 som da gikk til Korsvoll flyttet til Sagene, dermed var det to linjer som kjørte mellom Torshov og Sagene. Dette ble etter kort tid endret slik at linje 8, som da gikk til Grefsen stasjon, byttet med linje 10. Når Sagene ring ble lagt ned i 1954 var det bare linje 8 som trafikkerte biten mellom Torshov og Sagene (Skiltet som linje O mot Sagene). Strekningen Sagene-St.hanshaugen-Stortorvet ble trafikkert av linje 5 fra 1953 (Majorstuen-Frogner-Jernbanetorget-Stortorvet-Sagene) og linje 13 fra 1955 (Rodeløkken-Stortorvet-Sagene). Linje 8 gikk til Vippetangen og ble fra 1959 redusert til en rushtidslinje der linjenummeret ble tatt ut av bruk og avgangene til/fra Sagene ble kjørt i forbindelse med skolestart/skoleslutt for barn bosatt på øyene, mange av de gikk på Sagene skole, og arbeidere som skulle på jobb på havna. Siste rutevogn mellom Torshov og Sagene ble kjørt ved skoleferiestart i 1964. Linje 13 ble lagt ned i 1961. Linje 5 ble i 1961 kortet ned til å kjøre Sagene-St.hanshaugen-Stortorvet-jernbanetorget. I 1963 ble linje 5 kortet ned til å bare kjøre til Stortorvet. I oktober 1966 ble linje 5 lagt ned. Vognhallene på Sagene ble opprettholdt som verksted og base for baneavdelingen og dermed ble sporforbindelsen fra Torshov liggende. I 1988 ble det som et sparetiltak igjen startet kjøring til Sagene, man kuttet kjøring til Disen og sparte inn et vognløp. Samtidig ble det på nytt opprettet en linje 10 og i løpet av de neste ti årene kunne man ta linje 2, 7, 10 og 15 til Sagene. Siste trikk til Sagene gikk lørdag 4. april 1998, dette var linje 15 til Frogner/Majorsuen.

Vognhallene og området på Sagene ble solgt i 1995-96. Noe av det siste vognhallene gjorde var faktisk å huse museumsvogner mens Vognhall 5 (Sporveismuseet) på Majorstuen ble pusset opp i 1995. Verkstedet ble lagt ned i 1993, det siste oppdraget de hadde var ombyggingen av motorvogn 71 fra 1913 til tilhenger 647 som blir kjørt sammen med motorvogn 70 som veterantrikk. Baneavdelingens base ble flyttet til Holtet og deretter var det slutt for Sagene som sporveisbase.

Trikk i Arendalsgata

Det moderne Sagene ring[rediger | rediger kilde]

Etter at trikkelinjen ble nedlagt og de store vognhallene ikke lenger hadde noen funksjon ble det bygget tre borettslag og ett boligsameie i leilighetskomplekser på skiftetomten og etablert næringsvirksomhet i de gamle trikkestallene. De gamle trikkestallene sto ferdig i 1899 og 1913, men ble 100 år etter modernisert og omgjort til moderne kontorlokaler. I årene 1996–1998 ble boligenhetene reist rundt de gamle trikkestallene og rommer til sammen ca. 250 leiligheter fordelt på 4 enheter.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Linjekart[rediger | rediger kilde]

Mørkeblå linjeavsnitt trafikkeres idag (2007), lyseblå avsnitt er nedlagt.

Tegnforklaring
Treschows gate fra Bjølsen
Sagene kirke
Arendalsgata
Dannevigsveien
Sagene vognhaller
Bentsebrugata
Kierschows gate
Vogts gate fra Grefsen
Geitmyrsveien
Colletts gate
Toftes gate
Ullevålsveien
Sannergata
Schleppegrells gate
Thorvald Meyers gate
Trondheimsveien fra Sinsen
Nybrua
Akersgata
Storgata
Stortorvet
Karl Johans gate
Kirkegata

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]